În acest weekend a fost lansat un film documentar și de ficțiune inedit care spune povestea reală a unuia dintre cele mai captivante momente din istoria omenirii. Filmul compus din patru episoade povestește despre lupta minților ilustre în bătălia „cosmică” a două mari puteri – SUA și USSR.

Filmul relatează ce s-a întâmplat, de fapt, „în culise” în timpul cursei spațiale. O poveste șocantă și adevărată a confruntării spațiale în perioada apogeului Războiului Rece, a celor mai puternice două ideologii ale secolului al XX-lea – comunismul și capitalismul.

În centrul conflictului dintre cele două sisteme, care au consumat resurse enorme și au luat multe vieți, au fost doi oameni de știință: fostul nazist Wernher von Braun, care lucrează pentru americani, și șeful grupului sovietic de dezvoltatori ai programului spațial, Serghei Korolev.

Documentar și ficțiune, filmul „Bătălia pentru cosmos” a unit eforturile companiilor de televiziune de top: BBC (Marea Britanie), Pervii Kanal (Rusia), National Geographic (SUA) și NDR (Germania). Creatorii proiectului au folosit tehnologii informatice unice care au dat viață trecutului pentru a prezenta publicului detalii dramatice ale bătăliei pentru spațiu cu o acuratețe maximă. Scenariul s-a bazat pe memoriile martorilor oculari și jurnalele participanților la evenimente, precum și pe documente de arhivă și materiale video.

Editorii și consultanții ruși au efectuat o muncă meticuloasă cu scenariul pentru a evita greșelile în interpretarea evenimentelor și a personajelor legate de URSS. Desigur, în unele momente, adevărul istoric este înlocuit cu cel „cinematografic”, dar au fost evitate clișeele tradiționale. În mare măsură, acest lucru se datorează actorilor, atât ruși, cât și americani. Printre aceștia se numără și actorul moldovean, Vitalie Ursu, care a jucat rolul cosmonautului sovietic, Iurie Gagarin – primul om ajuns în spațiu și pe orbita Pământului. Actorul se declară încântat că acest rol a fost realizarea visului vieții sale – primul cosmonaut a fost mereu un exemplu pentru el.

Oleg Volnov, director general adjunct Pervii Kanal pentru difuzare socială și politică, coproducător al proiectului, a remarcat faptul că filmul respectă cu strictețe informațiile prezentate în documentele părților rivale, relatările martorilor oculari și este o reconstrucție aproape completă a evenimentelor din trecutul apropiat.

Majoritatea filmărilor au avut loc în România. Volnov a explicat că România a fost aleasă ca principală locație de film, deoarece acolo, relativ aproape una de cealaltă, se poate găsi o „natură străină” potrivită, care să amintească de Paris, de orașele Germaniei, Rusiei, Statelor Unite și munții Alpi, în care se ascundeau cercetătorii germani.

„Să relatezi pentru prima dată adevărata poveste din culise a cursei spațiale este foarte interesant. Faptele au fost verificate amănunțit și nu doar momentele istorice cheie. De asemenea, era important să recreăm cu acuratețe portretele eroilor. Fiecare dintre coproducători a luat proiectul în serios și și-a adus propria contribuție unică”, a spus Jill Fullerton-Smith, producător executiv BBC.

Vitalie Ursu este un actor de film și teatru, născut la 1 noiembrie 1974, în Colonita, R.Moldova. A absolvit Universitatea Națională de Arte Teatrale și Cinematografie Chișinău în 1998. În 2005, joacă primul rol în serialul „Lacrimi de iubire”. Este cunoscut pentru filmele Space Race (2005), Warehouse 13 (2009) și Blood & Chocolate (2007), The Listeneer (2019-2014), Rogue (2013-2017).

Sursa: 1tv.ru