Pe 26 februarie 2023, peste 150 de tineri din Moldova și Ucraina au participat la Festivalul Național de Teatru Social, ediția a XII-a, unde au vorbit despre problemele comunitare cu care se confruntă prin prisma scenelor de teatru social. Sala Teatrului Național „Mihai Eminescu”, unde s-a derulat festivalul, a fost arhiplină, iar tinerii și tinerele s-au putut simți actori pentru o zi!

Cei peste 150 de tineri participanți au abordat prin scenele lor subiecte de interes, cum ar fi: provocările întâmpinate de tinerii refugiați din Ucraina, în Republica Moldova, drepturi și oportunități egale pentru tinerii băieți și fete, comportament responsabil privind sănătatea tinerilor, bullying-ul și dependența de mediul online.

Astfel, după o competiție pe cinste între cele 14 echipe, trei dintre ele s-au evidențiat și au ocupat primele trei locuri și premii valoroase. Vorba este despre:

  • Locul 1 echipa „Carpe Diem” din Lipcani (Briceni) – a abordat subiectul bullying-ului;
  • Locul 2 echipa „Luminații” din Chișinău – a abordat importanța susținerii între semeni;
  • Locul 3 echipa „Recreație” din Cantemir – a abordat subiectul bullying-ului.

„De multe ori ne-am gândit «poate să renunțăm», dar acum, când stăm cu toții pe scenă, cu diplomă și cu acest trofeu minunat, realizăm că tot acest efort n-a fost în zădar. Nu renunțați niciodată la visurile și la țelurile pe care vi le puneți în față. Totul se va împlini doar cu o dorință!”, a spus o tânără din echipa „Carpe Diem” din Lipcani.

Celelalte echipe, la fel de talentate și creative, s-au ales cu premii și diplome de participare. Echipele sunt următoarele:

  • Echipa „Super-Tineri” din Ucraina – a abordat subiectul Bullying-ul în rândul tinerilor;
  • Echipa „Avante” din Holercani – a vorbit despre relația dificilă dintre părinți și copii;
  • Echipa „Youth Nation” din Leova – a abordat infecțiilor cu HIV în rândul minorilor;
  • Echipa „Tinerii jurnaliști” din Gotești – a vorbit despre despre drepturi egale la învățătură între fete și băieți;
  • Echipa „Băștinașii juniori” din Taraclia – a abordat subiectul sarcinii în adolescență;
  • Echipa „Toți diferiți – Toți egali” din Căinari – a vorbit despre tinerii lăsați în grija telefonului;
  • Echipa „Amprente” din Răzeni – a abordat subiectul educației sexuale;
  • Echipa „Ginta Latina” din Ungheni – a abordat tema bullying-ul din școală;
  • Echipa „Tinerii din Mereni” din Mereni – a vorbit despre conflictele dintre tineri și comportament iresponsabil;
  • Echipa „CLT” din Florești – a abordat tema diferențelor de gen;
  • Echipa „Eu și Tu suntem Noi” din Nicoreni – a abordat subiectul Bullying-ul între tineri.

Echipele au fost evaluate de către un juriu special compus din reprezentanții Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, OXFAM, IRC, Y-PEER Moldova, a unui actor și a unui elev. Iar jurizarea s-a făcut în funcție de mai mulți factori, precum: mesajul transmis, problema abordată, ținuta scenică, jocul actoricesc, respectarea timpului etc.

„Cu siguranță, voi ați fost astăzi profesorii noștri, celor din juriu. Și-mi doresc ca, sloganul «Tineri responsabili – Tineri implicați» să răsune în continuare și la alte ediții ale Festivalului Național de Teatru Social. Felicitări tuturor!”, a menționat membra juriului, Lucia Stegărescu, Consultantă Direcția Tineret Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

După finalizarea scenelor de teatru tinerii participanți și spectatorii s-au bucurat de atmosfera muzicală pe care a creat-o artistul SATOSHI.

Subliniem că, Festivalul Național de Teatru Social, ediția a XII-a a fost organizat cu susținerea OXFAM și are ca parteneri Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, International Rescue Committee (IRC) și International Foundation for Y-PEER Development.

***

Festivalul Național de Teatru Social, ediția a XII-a face parte din proiectul „Tinerii – Lideri Responsabili”, implementat de AO Reţeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Republica Moldova (Y-PEER Moldova) cu susținerea OXFAM, în perioada octombrie 2022 – martie 2023.