Anul trecut, în țara noastră, s-au născut mai mulți băieți decât fete. Potrivit unui studiu realizat de către Biroul Național de Statistică raportul de masculinitate a fost de 107 băieţi la 100 fete. Totodată, conform situaţiei juridice, în anul 2018 numărul copiilor născuţi în afara căsătoriei a fost de 6 911 sau puțin peste 21% din numărul total al bebelușilor veniți pe lume, scrie Agora.md.

De asemenea, BNS informează că în 2018 s-au născut cu 32606  mai puțini copii vii decât în anul 2017.

Studiul mai arată că majoritatea copiilor născuţi în familiile numeroase revin mamelor din mediul rural. Specialiștii au constatat că se păstrează tendinţa de micşorare a numărului bebelușilor născuți de mame mai tinere de  20 de ani.

Cercetarea arată, de asemenea, că mamele din mediu urban nasc la o vârsta mai înaintată comparativ cu cele din mediu rural. Cel mai mare număr a născuților-vii în mediu urban  se înregistrează la mamele cu vârste cuprinse între 25 și 34 ani, iar în cel rural între 20-29 ani.

Vârsta medie a mamei la prima naştere este 25 de ani.  Mamele din mediul rural nasc la o vârstă mai mică decât mamele din mediul urban.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: