Până de curând, hainele din blană naturală au fost considerate o dovadă de opulență și avuție. Între timp, au ajuns să reprezinte un simbol al masacrării animalelor și sunt aspru criticate în multe colțuri ale lumii. Femeile se împart în două tabere: cele care adoră hainele de blană naturală și cele care sunt mulțumite cu o haină din blană artificială și susțin că nu promovează cruzimea împotriva animalelor. 

Multe persoane publice au fost blamate pentru faptul că purtau astfel de haine. Nici Regina n-a scăpat de aceste critici. Astfel, în 2019, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a cedat în fața iubitorilor de animale și a hotărât să nu mai cumpere astfel de piese vestimentare.

Tot în 2019, California a devenit primul stat care a interzis producția, vânzarea și cumpărarea de produse din blană de la mai multe animale sălbatice. În același timp, a interzis utilizarea majorității animalelor la circ sau în practici de divertisment.

În Moldova lucrurile stau diferit. Aici hainele din blană naturală se vând în magazine și bineînțeles sunt la prețuri foarte mari. Am decis să aflăm părerea mai multor femei de la noi despre purtarea hainelor de blană naturală. Le-am întrebat dacă au o astfel de haină sau dacă își doresc una? Să vedem ce ne-au răspuns.

„Nu am o haină din blană naturală în garderobă. Nu am avut niciodată și nu mi-o doresc. În prezent sunt o mulțime de alternative eco, în toate culorile, frumoase și totodată cruelty-free. Îți imaginezi câte animale trebuie să moară pentru o haină? Așa că, nu. Nu-mi doresc această monstruozitate pe mine. Chiar și atunci când îmi aleg încălțămintea, dau prioritate articolelor din piele artificială (în prezent sunt atâtea inovații în industrie, încât acestea sunt de calitate și se păstrează ca noi mult timp)”.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

„Hainele din blană naturală de la mine din garderobă sunt doar din lână de oaie sau lână de capră – gen sweater, jumper. Pentru mine firele din lână de origine animală sunt acceptabile, neacceptabile sunt hainele din  blănuri naturale.

Pentru a se crea, hainele din blană naturală, animalele sunt impuse să se reproducă la o fermă ca mai apoi să le suprapondereze ca suprafața blănii să fie cat mai mare și mai bogată, iar după asta să fie sacrificate.

Asta e imoral. Doar animalelor le stă bine cu blănuri.”
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

„Nu, nu am o haină de blană naturală. De mult nu mai sunt indispensabile ca material călduros, există alternative mai mult decât eficiente. Și nici nu arată foarte bine. Consider că hainele de blană nu ar mai trebui să fie asociate cu bogăția sau forța, pentru că nu sunt obținute prin lupta corp la corp cu animalul, iar cei bogați pot alege variante mult mai stilate, de fapt.

Nuuuu, nu trebuie jupuiate animaleleeee.”

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

„Da, am optat pentru o haină din blană naturală pentru că blănurile îmi par mai calitative și rezistente în timp, dacă sunt întreținute corect. Nu sunt adeptă fake-urilor, deci în cazul dat, am ales ceva „original”.

Nu consider ok metoda prin care acestea sunt produse, dacă vorbim despre tema- cruzimea animalelor. Dar, folosirea animalelor este răspândită în mai multe sectoare ale industriilor, inclusiv modei, alimentară etc.

Cruzimea nu se aplică doar în producerea blănurilor naturale. Ar fi ipocrit să zicem că suntem împotriva lor și să milităm pentru condiții și tratament mai bun pentru animale, însă în același timp să consumăm carne sau să folosim produse cosmetice care au fost testate pe animale.”

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

„Am una acasă, veche, care stă să prindă „fluturii Irinei”. Nu am idee de ce am cumpărat-o, am purtat-o de câteva ori, ca ulterior să prind priviri nu tocmai plăcute, mai ales de la fete. Nu cred că o să-mi mai cumpăr vreodată blană sau nici măcar o imitație, nu au niciun aer de eleganță, or eu prefer stilul clasic, care nu se combină nici în ruptul capului cu „cadavrele” pe care le purtăm pe noi, din păcate. Mi se pare groaznic că, trăind într-o eră în care putem înlocui orice original cu imitație, noi încă purtăm blănuri ca oamenii preistorici. Cu regret constat că evoluăm, dar nu în toate direcțiile.”

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

„Nu, nu am o blană naturală și nici nu îmi doresc. Mi se pare exagerată ideea de a purta ceva care tot poate avea o viață fără influența omului, mai ales că acum sunt multe posibilități de înlocuire a blanei, unele fiind foarte calitative și comode.”

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

„Nu am nicio blană naturală, nu îmi doresc una fiindcă nu încurajez violența împotriva animalelor. În ziua de azi sunt tehnologii și resurse pentru a crea ceva artificial de o calitate la fel de bună și fără vărsare de sânge.”

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

„Nu, nu am o haină de acest gen. În general, consider că blana naturală nu mai este deja în vogă. Şi dacă sincer, nu am de ce să îmi doresc una, pentru că aici e vorba şi de stil. Cu atât mai mult că ele nu arată atât de bine, aşa că nu văd atâtea motive pentru a jertfi animalele. Ba mai mult, sunt pentru stoparea acestui lucru, în limita posibilului.”

Tu ce părere ai?

Distribuie articolul: