Dan Mereacre este tânărul care a lăsat serviciul pe care îl avea în Marea Britanie și a ales să investească banii adunați în Moldova, în pensiunea turistică „Turnul Alb”. Pensiunea este un business de familie, spune Dan, unde ei sunt şi investitori şi muncitori. Surorile şi nepoţeii contribuie zi de zi la progresul acestei afaceri. Ideea de a deschide „Turnul Alb” este una procesată în timp datorită locului, naturii, lacurilor și spațiului care permitea și solicita o nouă reprofilare.

De ce ai renunţat la cariera din Marea Britanie?

Stabilirea peste hotarele ţării nu a fost niciodată visul meu, însă lumea e prea mică pentru a sta într-un anumit loc. Ca orice tânăr în căutarea unor noi experienţe am ales să diversific cursul vieţii, însă de la bun început visam să mă impun acasă!

1

Care a fost suma investiţiilor?

O afacere necesită investiţii substanţiale dacă alegi să fie una prosperă, drept urmare câteva zeci de mii de euro îţi ajung doar că să bagi cheia în lacăt şi să deschizi uşa, nu și să o ţii deschisă.

Cum au fost adunaţi aceşti bani?

Cu multe sacrificii, muncă, ambiţie şi un scop definit.

Mai exact?

Am lucrat 13 ore din 24, dintre care 3 erau petrecute pe drum.

2

Vorbeai şi despre alte proiecte în ţara noastră, care ar fi ele?

Le descoperim în timp. Am câteva idei stabilite, însă nu mă pot pronunţa acum. La moment sunt implicat total în activitatea pensiunii, că să ajungem să vedem un progres major, dar cu siguranţă aş vrea să-mi diversific domeniile de activitate.

Într-o perioada în care mulţi aleg să plece din RM, tu ai ales să te întorci şi să investeşti, de ce?

În primul rând am văzut potenţial şi am acceptat provocarea. Aş mai spune că una dintre calităţile cultivate acasă este dragostea nemărginită faţă de familie şi necesitatea de a o avea aproape. Acesta e motivul care m-a făcut să revin din orice escapadă şi să îmi apreciez şi mai mult avuţia spirituală de acasă, ca mai apoi să crească dorinţa de a o dezvolta pe cea materială.

Care este rolul familiei în dezvoltarea afacerii?

Fără suportul lor – realizarea mea nu ar fi fost posibilă. Încurajarea, ajutorul şi încrederea lor în potenţialul meu m-au făcut să cred că afacerea mea poate evolua şi că aceste idei pot fi implementate.

3

Pentru a avea o afacere de succes este necesară implicarea şi subvenţionarea de către stat? Dacă da, cum anume vezi acest ajutor?

Noi, tinerii, avem multe aşteptări de la stat. Asta ar presupune contribuţii materiale sau, măcar, anumite facilităţi. E unicul mod de a încuraja populaţia ţării să se implice în diverse proiecte şi să investească. Exemple ne sunt ţările vecine. Din păcate, situaţia la zi este cea pe care toţi o cunoaştem deja, iar comentariile mele vor fi de prisos.

Experienţă din Marea Britanie te-a ajutat? Cum anume?

Orice experienţă lasă amprente. Marea Britanie mi-a confirmat scopurile şi mi-a dăruit răbdare, ambiţie şi curaj. Caracteristicile mediului în care m-am aflat mi-au permis să mă dezvolt profesional, oamenii cu care am lucrat m-au ajutat la capitolul gândire şi la modul de a investi corect. Am avut parte de o echipa superbă de unde zilnic mergeam să-mi fac tema pentru acasă.

Ce ar avea britanicii să înveţe de la noi?

Suntem conştienţi că ei sunt un popor cu o cultură înaltă… poate – mai multă emoţie sufletească.

4

Pensiunile turistice din Moldova pot deveni un punct de atracţie turistică?

Cu siguranţă! Moldova e o palmă de pământ cu un pontential ameţitor. Chiar şi fără munte şi mare o putem transforma într-un punct de atracţie turistică, acesta fiind la fel unul dintre scopurile mele. Casele ţărăneşti, calitatea fructelor şi legumelor, laptelui, strugurilor, vinului… Cunosc mulţi străini care ar lasă sute de lire doar să guste din produsele noastre.

Ce plus valoare oferă „Turnul Alb” celor care aleg să se odihnească acolo?

„Turnul Alb” e o combinaţie dintre natură, armonie şi confort. Ultima schimbare a „Turnului Alb” e piscina pe malul lacului care a început să fie foarte îndrăgită, iar feedbackul pozitiv e tot de ce am nevoie pentru a nu mă opri aici.

Este o afacere profitabilă? Ce ar trebui pentru un succes mai mare?

Dacă nu ar fi profitabilă nu am fi aici. Succesul creşte în fiece zi mai mult, doar dacă munceşti şi faci faţă provocărilor.

Ce va fi „Turnul Alb” peste 5 ani?

„Turnul Alb” va da şah-mat. Vom fi o pensiune impunătoare atât la nivel local, cât şi la nivel naţional.

Succesul pentru tine este atunci când… simţi progres în orice mişcare.

Am să las mâinile în jos… ca să le ridic mai sus.

6

Pensiunea, situată în comuna Costești, la 20 de km de orașul Chișinău și 8 km de Ialoveni, vă oferă condiții excelente de a vă petrece vacanța, sărbătorile, concediul sau sfârșitul de săptămână.

Retrasă și îndepartată de aglomerația și rutina orașului, Pensiunea „Turnul Alb” vă oferă condițiile necesare relaxării și odihnei la natură.

Pensiunea este amplasată pe un teren de 5 ha, cu o capacitate mare de recepționare a persoanelor, și se diferențiază de celelalte pensiuni prin cadrul natural deosebit și condițiile bune de cazare. Pensiunea oferă condiții pentru relaxare, dintre care: o sală mare pentru recreație, sală pentru nunți și cumătrii, cramă, terase, un teren de joacă pentru copii, pescuit, condiții moderne și televiziune prin satelit.

Parcarea este sigură și monitorizată 24/24.

Servicii:

Banchete                      

Restaurantul „Turnul alb”, oferă 2 săli: sala Mare – 160 persoane și sala Mică – 80 persoane.

Costul meniului începe de la 450 lei de persoană, în care sânt inluse 9 feluri de gustări reci și 3 feluri de mâncăruri calde. Sala este în stil regal-clasic.

Cazare

Camera 4 paturi: camera standard – mobilier, condiționer, duș.

Camera dublă (1 pat): camera standard – mobilier, condiționer, duș.

Pescuit

Pentru cine adoră soarele! Pentru cine preferă răcoarea arborilor de pe malul lacului! Pentru cei cărora le place liniștea pe care o aduce o partidă bună de pescuit! Spor la prins pește!

P