A început campania de vaccinare antigripală pentru sezonul 2024-2025. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) precizează că scopul acesteia este de a reduce riscul formelor severe de boală, numărul de îmbolnăviri, precum și de a preveni complicațiile, spitalizările și decesele cauzate de gripă.

 

Vaccinarea împotriva gripei este recomandată categoriilor cu risc sporit de infectare: adulți și copii cu afecțiuni cronice, femei gravide, copii instituționalizați în orfelinate și alte unități, vârstnici din aziluri.

De asemenea, imunizarea antigripală se efectuează și pentru grupurile cu risc profesional sporit de îmbolnăvire, cum ar fi: lucrătorii din instituțiile medico-sanitare publice, studenții și rezidenții USMF „N. Testemițanu”, studenții colegiilor de medicină, personalul din instituțiile de asigurare socială, centrele de plasament, orfelinate, case de copii și sanatorii, ș.a. Seroprotecția se obține, în general, în intervalul de 2 până la 3 săptămâni de la vaccinare, iar durata imunității post-vaccinare variază între 6 și 12 luni”, se arată în comunicatul emis de ANSP.

Campania de vaccinare a început în municipiul Chișinău și va fi extinsă în zilele următoare în alte teritorii administrative ale Republicii Moldova. Totodată, este recomandată și vaccinarea împotriva infecției COVID-19.

Este esențial ca populația să adopte și măsuri de igienă personală, precum spălatul pe mâini cu apă și săpun, utilizarea batistelor pentru strănut sau tuse și respectarea unui mod de viață sănătos, care include o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și mișcare regulată. Aceste măsuri sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii, în special prin gripă”, comunică sursa citată.

Amintim că în luna septembrie 2024, Republica Moldova a cumpărat un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal Influvac Tetra, cu doza 0,5 ml în seringă preumplută. 

Distribuie articolul: