Fiecare copil, la un moment dat, poate să-și pună întrebarea „De ce în societate sunt oameni mai deosebiți, care se mișcă, aud, văd sau comunică diferit de ceilalți?”. Aici rolul părintelui ar fi să nu mascheze problema, să nu fugă de ea, dar să-i explice copilului totul așa cum este, cu vorbe simple, dar clare pentru el.

Părinții trebuie să înțeleagă ce este dizabilitatea și să reacționeze adecvat. Acest fapt va influența pe viitor, pozitiv comportamentul și gândirea copilului. Mai târziu, dacă copilul va fi martor al unui comportament agresiv sau umilitor față de alții, el nu va răbda sau tăcea, dar va lua măsuri pentru a combate acest fenomen.

Este foarte important ca părintele să devină un exemplu pentru copil. Ca în primul rând el să perceapă persoana cu dizabilități nu ca pe un om-problemă, diferit de ceilalți, dar o persoană cu aceleași drepturi, pe care o acceptă în anturajul său și nu va încerca să o evite. Se întâmplă ca părinții să nu dea răspunsul pe loc la întrebarea copilului „De ce tanti sau domnul merge așa?”, spunându-i că va explica acasă.

Pentru a veni în suportul părinților, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a realizat un sondaj de opinie în rândul persoanelor cu dizabilități, dar și a părinților, pentru a afla ce cred ei despre acest subiect și să vină cu recomandări bazate pe propria experiență. La sondaj au participat 39 de respondenți din Republica Moldova, majoritatea cu vârsta cuprinsă între 26 – 35 ani. O bună parte din respondenți (80 %) sunt din mediul urban. Jumătate din respondenți sunt persoane cu dizabilități, iar peste 65 % din ei sunt părinți.

Broșura poate fi accesată aici.