Magistrații Curții Constituționale continuă examinarea sesizării Guvernului privind scoaterea în afara legii a Partidului Politic „Șor”. În ședința de astăzi urmează ca avocații să susțină pledoariile finale. Dar ce înseamnă acest fapt pentru Republica Moldova?

Ruslan Șevcenco, analist politic, doctor în istorie, explică:

„Chestiunea cu privire la interzicerea Partidului Șor, discutată în aceste zile la Curtea Constituțională, are o importanță vitală în situația politică actuală. Acest partid, după preluarea de către Șor conducerea cu aceasta formațiune politică (2016) permanent era acuzat în secretizarea mijloacelor de finanțare. Aceste acuzări au devenit mai intense după plecarea lui Șor din Moldova în iunie 2019.

Datorită legăturilor strânse ale lui Șor cu diferite persoane influente în țara noastră și, probabil, coruperea judecătorilor, care duceau dosarul personal al lui Șor și al partidului acestuia, aceste acuzări niciodată nu au fost dovedite la nivel judiciar. Fiind inspirat de aceasta, Șor în ultimii ani a stimulat activitatea partidului și a reușit să obțină unele succese, preluând sub control unele primarii în diferite raioane ale țării. Șor cu succes a folosit instabilitatea politică în țară, provocată de declanșarea de către Rusia a unui război criminal contra Ucrainei, și a început proteste în țară, având ca scop stabilirea în Moldova a unui regim politic prorus. Deoarece mijloacele de finanțare a acestor acțiuni de protest continuau să rămână secretizate, autoritățile Moldovei au început procedura interzicerii partidului Șor prin Curtea Constituțională. Astăzi examinarea acestui caz se află la ultima etapă.

Dacă Curtea Constituțională va decide interzicerea Partidului Șor, autoritățile statului trebuie să întreprindă măsuri pentru neadmiterea renașterii acestei formațiuni sub alte denumiri, altfel acest caz va deveni exemplu pentru alte partide politice. Interzicerea Partidului Șor, dacă acesta va avea loc, va oferi conducerii țării noastre un precedent necesar pentru distrugerea și altor partide de orientare prorusă (PSRM, PCRM, Vozrojdenie ș.a.), cu anularea mandatelor de deputat în Parlament a liderilor acestora,   și excluderea lor din viața politică a țării noastre. Important este doar ca măsurile luate să rămână strict în limitele legislației în vigoare, ca opoziția prorusă să nu fie în stare să le conteste la CEDO. Interzicerea Partidului Șor, așadar, va contribui la însănătoșirea atmosferei politice în țara noastră și va fi o lovitură serioasă pentru toate forțele proruse în Moldova”.

 

Ruslan ȘEVCENCO, analist politic, doctor în istorie

Distribuie articolul: