Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat vineri că va rămâne la Kiev. Asta în timp ce forţele ucrainene luptă contra invadatorilor ruşi care avansează spre capitala ucraineană, în cel mai puternic atac asupra unui stat european de la Al Doilea Război Mondial încoace, relatează Reuters, citat de Europa Liberă.

Duşmanul m-a marcat drept ţinta numărul unu” a avertizat Zelenski vineri într-un mesaj televizat. Familia mea este ţinta numărul doi. Ei vor să distrugă politic Ucraina distrugându-l pe şeful statului. Voi rămâne în capitală. Familia mea e şi ea în Ucraina”, a mai spus liderul de la Kiev.

Zelenski a avut o intervenţie video în care şi-a exprimat regretul că Ucraina a fost „lăsată singură” în confruntarea cu armata rusă. Preşedintele Ucrainei a declarat că nu vede pe nimeni să fie gata de luptă alături de ţara sa şi că toată lumea se teme, nimeni nu îi oferă Ucrainei garanţia că va adera la NATO.

Cine e gata să lupte alături de noi? Nu văd pe nimeni. Cine este gata să ofere Ucrainei garanţia unei aderări la NATO? Toată lumea se teme”, a declarat Zelenski, potrivit Adevărul.ro.

Între timp, miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene se întâlnesc astăzi într-o reuniune extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE) dedicată invadării Ucrainei de către Rusia, transmite DPA, citat de Agerpres.

Reuniunea este programată să începe la ora 14:00 GMT, iar pe agendă se află discutarea unor noi opţiuni de sprijinire a Ucrainei şi a modului în care Uniunea Europeană ar trebui să trateze pe viitor cu Rusia.

Dacă se reuşeşte finalizarea verificărilor de natură tehnică şi juridică până la prânz, s-ar putea chiar aproba oficial un nou pachet de sancţiuni la adresa Rusiei. Liderii UE au convenit joi asupra unui nou pachet masiv de sancţiuni la adresa Rusiei, care vizează sectoarele energetic, financiar şi al transporturilor.

Cel puţin alte trei explozii au fost auzite la Kiev, în zorii zilei de vineri, transmite CNN, şi s-ar fi produs în partea de vest a oraşului, potrivit relatărilor jurnaliştilor americani aflaţi acolo.

Potrivit Mediafax, la ora 04:25, Rusia a lansat un atac preliminar cu rachete asupra regiunii Zaparojie, în special pe unitatea de frontieră „Primorsky Pasad”. Serviciul de Frontieră ucrainean raportează că printre poliţiştii de frontieră sunt morţi şi răniţi.

strana.ua

În dimineaţa zilei de astăzi, la Vinnitsa şi Odesa, sirenele de raid aerian au fost activate.

Amintim că, preşedintele rus Vladimir Putin a lansat joi în zori, pe 24 februarie, la ora 03:00, o amplă operaţiune militară contra Ucrainei, cu lovituri aeriene şi intrarea forţelor terestre ruse din mai multe direcţii pe teritoriul ucrainean, după ce luni el recunoscuse independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Cel puţin o sută de persoane au murit în prima zi de război şi alte câteva sute au fost rănite, transmit autorităţile ucrainene. În paralel, mii de ucraineni şi-au părăsit deja ţara, femei şi copii care fugeau din calea războiului intrând pe tot parcursul zilei de joi în Republica Moldova.

Sursa: trm.md/ro

Distribuie articolul: