Piața imobiliară din Chișinău trece prin cea mai gravă criză din ultimele 20 de ani, cu o scădere record a tranzacțiilor și creșteri semnificative ale prețurilor. Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat că, în al doilea trimestru al acestui an, au fost vândute doar 3.250 de apartamente, de peste trei ori mai puține față de aceeași perioadă din 2019, când tranzacțiile depășeau 11.000.

 

„Este cea mai rapidă creștere anuală din ultimii 20 de ani. Oamenii sunt speriați de prețuri și au luat o pauză. Agenții economici sunt acum între ciocan și nicovală: pe de o parte, vor să vândă la un preț bun ca să-și acopere costurile, iar pe de altă parte au nevoie de lichidități. Cu certitudine, avem o piață înghețată, o piață care s-a contractat considerabil”, a constatat expertul Veaceslav Ioniță, într-un interviu, transmite moldova1.md.

El a subliniat că scumpirea bruscă, de aproximativ 500 de euro pe metru pătrat într-un singur an, a avut un efect de recul asupra cumpărătorilor.

„Timp de un an, prețul la apartamente a crescut cu 33%, lucru care a speriat enorm cumpărătorii. Sunt mai mulți factori care au generat această situație. În prezent, se dau foarte puține locuințe în exploatare, iar piața este într-o zonă de turbulențe”, a explicat Ioniță.

Potrivit lui, creșterea prețurilor nu este un fenomen izolat, ci parte a unei tendințe globale. Expertul mai atrage atenția și asupra metodelor de finanțare utilizate în Republica Moldova, considerate neobișnuite pentru țările dezvoltate.

„Asistăm la un maraton al creșterii prețurilor în toată Europa. Banii s-au depreciat, s-au devalorizat. Ce se construia cu 100 de euro acum necesită 200-250 de euro. (…) Piața nu este într-o stare în care să își poată permite o scădere de prețuri. Înclin să cred că, într-o perioadă scurtă, vom avea o stopare a creșterii sau chiar o ușoară diminuare, dar pe termen lung prețurile vor continua să crească”, a precizat expertul.

Un alt factor major care pune presiune pe piață este migrația internă. Potrivit datelor Recensământului din 2024, în municipiul Chișinău s-au stabilit, în ultimii 10 ani, aproximativ 150.000 de persoane, ceea ce înseamnă în medie 15.000 de locuitori noi în fiecare an.

„Această populație are nevoie de locuințe fie pentru cumpărare, fie pentru închiriere. Cei care cumpără sunt atât familiile, cât și investitorii. Unii achiziționează pentru a revinde la un preț mai mare, alții – pentru a le da în chirie, inclusiv din rândul diasporei”, a menționat Ioniță.

Situația necesită intervenții strategice pentru a readuce echilibrul între cerere și ofertă și a proteja interesele cumpărătorilor. Pentru a combate criza, expertul propune o strategie urbanistică pe două direcții.

„Autoritățile locale din Chișinău ar trebui să dezvolte orașul pe două dimensiuni. Prima este „greenfield”, prin care sunt create cartiere noi la marginea orașului, cu toată infrastructura necesară. A doua este „brownfield”, prin revitalizarea clădirilor vechi, ruinate sau abandonate din oraș. Acestea trebuie demolate pentru a face loc unor complexe moderne. Astfel, vom putea dezvolta armonios spațiul urban”, a subliniat Ioniță.

Veaceslav Ioniță a reamintit și despre rolul statului când, în 2017, au fost implementate două măsuri esențiale pentru sectorul imobiliar.

„Statul a simplificat reglementările, ceea ce a facilitat înregistrarea bunurilor imobiliare, și a lansat Programul „Prima Casă”, care a încurajat accesul la credite. Datorită acestor două instrumente, sectorul construcțiilor a ajuns să reprezinte 26% din piața creditelor”, a conchis expertul economic.

Distribuie articolul: