În ultimii 12 ani, peste 150 de sate din Republica Moldova au rămas fără școli, după ce autoritățile au decis, pe rând, să le închidă. Motivele au fost aproape mereu aceleași: un număr tot mai mic de elevi și bugete tot mai restrânse, scrie zdg.md.

Recent, planurile de închidere a unor școli din raioanele Cantemir și Strășeni au reaprins dezbaterile publice. Au revenit vechile temeri – că „se urmărește erodarea populației” și că „fără școală, satul moare”. Politicienii din diverse partide s-au întrecut în acuzații și speculații, transformând subiectul într-un focar de controverse.

În încercarea de a cunoaște motivele lichidării școlilor, ZdG a mers la Gimnaziul Plopi din raionul Cantemir și la Gimnaziul Dolna din raionul Strășeni. Acolo am găsit școli fără clase sau cu șase-șapte elevi într-o clasă, dar în care, de-a lungul anilor, au fost investite milioane de lei pentru întreținere de către consiliile raionale, cele care iau deciziile finale pentru închiderea sau menținerea în viață a unei instituții de învățământ.

„La anul vin doar patru elevi în clasa întâi”

Pe 31 mai, la Gimnaziul din Dolna, raionul Strășeni, clopoțelul a răsunat pentru ultima dată. Teoretic, porțile școlii nu se vor mai deschide la 1 septembrie, iar elevii claselor I-IX-a vor fi transferați la Gimnaziul „Ion Creangă” din Micleuşeni, localitate aflată la circa 3 km distanță. La baza deciziei de a închide școala, luată de Consiliul Raional (CR) Strășeni, au stat mai multe motive.

„Deficitul bugetar al instituției, 1,4 milioane, numărul mic de elevi pe care-i avem în instituție… Astăzi avem 82 de elevi – 13 elevi sunt absolvenți ai gimnaziului și la anul vin doar patru elevi în clasa întâi. Rămânem 72 de elevi; și învățământul simultan: clasa I-a cu a III-a, a II-a cu a IV-a.  Obiectele care sunt de bază sunt aparte la elevii din clasa I-a și a III-a, iar obiectele ca desenul, muzica, le fac împreună clasa a II-a cu a IV-a și I-a cu a III-a”,  ne-a relatat Gheorghe Stan, directorul Gimnaziului.

Potrivit notei informative cuprinse în decizia Consiliului raional Strășeni, la 1 ianuarie 2025, în clasa a I-a erau 11 elevi, în a II-a – 9 elevi, în a III-a și a IV-a – câte 10 elevi. Totodată, se indică faptul că există două clase de-a V-a – respectiv, câte 8 și 11 elevi. Clasele a VI-a și a VII-a întruneau câte 6 elevi, iar în clasa a IX-a studiau 11 elevi.

Citește întregul articol aici.

 

Distribuie articolul: