Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a elaborat o hotărâre prin care serviciul de furnizare a gazelor pentru peste 830.000 de consumatori va fi preluat de SA Energocom (deținută 100% de stat), în locul întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz (cu 50% din acțiuni deținute de Gazprom și 35,33% de Guvernul Moldovei).

 

Se întâmplă după ce a devenit iminent riscul de retragere a licenței pentru activitatea de furnizare a gazelor pentru SA Moldovagaz începând cu iulie 2025, ca urmare a faptului că această întreprindere nu a finalizat procedura de separare în condițiile stipulate de Legea cu privire la gazele naturale, transmite mold-street.com.

Doi pretendenți

Acum o lună de zile, ANRE a anunțat despre organizarea procedurii de selectare a furnizorului/furnizorilor care să asigure, pentru următorii trei ani îndeplinirea obligației de serviciu public de furnizare a gazelor anumitor categorii de consumatori finali la parametrii de calitate stabiliți, la prețuri reglementate, transparente, nediscriminatorii și ușor de comparat, aprobate de Agenție.

Drept urmare a anunțului publicat și a invitației expediate de participare la procedura de selectare a furnizorului/furnizorilor care să asigure îndeplinirea obligaților de serviciu public menționate, din 33 titulari de licențe pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, doar doi furnizori au manifestat interes pentru participare la procedura de selectare.

Este vorba de SRL Transautogaz, controlată de Moldovagaz și SA Energocom, deținută de stat.

otrivit ANRE pe 14 mai 2025, Comisia de selectare a furnizorului/furnizorilor de serviciu public a constatat faptul că un furnizor candidat nu corespunde unui criteriu de eligibilitate, fiindu-i restituită cererea și informat despre neadmiterea la etapa de evaluare.

„Conform pct. 40 din Regulamentul privind impunerea obligațiilor de serviciu public furnizorilor de gaze naturale, în cazurile în care sunt depuse mai puțin de 2 cereri de participare la procedura de selectare sau dacă cererile de participare depuse de furnizorii candidați nu întrunesc cerințele anunțului și Regulamentului, Comisia informează Consiliul de administrație al ANRE și încetează procedura de selectare”, explică ANRE.

În consecință ANRE urmează să desemneze prin Hotărâre furnizorul căruia i se impune obligația de serviciu public pentru o perioadă care nu depășește trei ani.

ANRE mai invocă și prevederile Legii 108/2016 cu privire la gazele naturale, potrivit cărora, „în cazul în care în rezultatul procedurii competitive nu este selectat furnizorul care va executa obligația de serviciu public, Agenția desemnează, prin hotărâre, un furnizor care să furnizeze gaze anumitor categorii de consumatori finali la parametrii de calitate stabiliți, la prețuri reglementate, transparente, nediscriminatorii și ușor de comparat, aprobate de Agenție și/sau care va executa furnizarea de ultimă opțiune pentru o perioadă care nu va depăși trei ani”.

Potrivit legislației acest nou furnizor de gaze trebuie să îndeplinească cel puțin următoarele condiții: a) operează activ pe piața de gaze naturale din Republica Moldova; b) are una din cele mai mari cifre de afaceri cumulate de furnizare de gaze naturale din cadrul pieței de gaze naturale din Republica Moldova în ultimul an calendaristic anterior celui al unei proceduri de desemnare; c) este separat de orice alte activități care nu au legătură cu tradingul și furnizarea gazelor naturale; d) demonstrează, prin documente confirmative, disponibilitatea surselor pentru furnizarea cantităților necesare de gaze naturale.

Din 14 furnizori, doar Energocom corespunde cerințelor 

La momentul actual, în Republica Moldova sunt înregistrați 33 titulari de licențe pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale. Potrivit rapoartelor prezentate de către aceștia, doar 14 operează activ pe piața gazelor naturale, inclusiv SA Moldovagaz, care va rămâne fără licență, pentru că nu a finalizat procedura de separare.

ANRE mai susține că „analizând datele disponibile și ținând cont de faptul că obligațiile de serviciu public pot fi impuse unui furnizor care îndeplinește cumulativ toate cerințele indicate” în legislație și constată „că este pasibil de a fi examinat în calitate de candidat pentru impunerea obligațiilor de serviciu public respective doar furnizorul SA „Energocom”, acesta înregistrând și cea mai mare cifră de afaceri pentru anul 2024, care este de circa 18-28 de ori mai mare decât la cei mai apropiați contracandidați analizați de către ANRE”.

Printre alte argumente este invocat faptul că dispune de contracte de vânzare-cumpărare a gazelor naturale cadru (EFET) încheiate cu Trafigura Trading (Europe) Sarl, Trafigura Nat Gas Limited, SNGN Romgaz SA, PGNiG Supply & Trading GmbH, OMV PETROM SA, ENGIE SA etc.

Totodată începând cu anul 2019, Energocom a executat obligația de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situațiile de urgență. Din aceste considerente, activitatea de bază a Energocom a fost concentrată pe tradingul gazelor naturale. Cu toate acestea furnizorul respectiv deservește la momentul actual și consumatori finali, susține ANRE.

Vadim Ceban, administrator aparent la Moldovagaz nu a comentat intenția ANRE de a desemna Energocom în calitate de furnizor de gaze pentru cei peste 830.000 consumatori.

Unii specialiști consideră că desemnarea Energocom, e mai degrabă o decizie politică, decât economică, iar decizia ar putea avea și efecte negative asupra întreprinderii care în ultimii ani a fost responsabilă de mai multe activități: de la asigurarea țării cu gaze și energie electrică, la crearea de stocuri de gaze și trading internațional.

Potrivit acestora Guvernul putea proceda mai „elegant și inteligent” și fortifica o companie a statului care se ocupă deja cu serviciul de furnizare. De exemplu FEE Nord care prestează serviciul de furnizare a energiei electrice la peste 300.000 de consumatori.

Distribuie articolul: