Tarifele reglementate pentru transportul energiei electrice ar putea crește cu aproximativ 24%, potrivit solicitării depuse de întreprinderea de stat Moldelectrica la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Aceasta doar la patru luni de la precedenta majorare cu circa 34% a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al energiei, operată la începutul lunii ianuarie 2025, transmite  mold-street.com.

Astfel, tariful pentru transportul energiei pentru anul 2025 ar urma să crească de la nivelul actual de 24,8 bani pentru un kWh, la 30,7 bani pentru un kWh, iar volumul de energie transportat este estimat la 4,75 miliarde kWh.

„Ajustarea tarifului este justificată prin factori obiectivi apăruți odată cu modificările efectuate la art. 88, alin. (2) al Legii nr. 107/2016 privind energia electrică…, conform cărora tariful reglementat pentru serviciul de transport al energiei electrice trebuie să includă valoarea de proiect a investițiilor în lucrările de construcție a obiectelor rețelei electrice de transport, declarate lucrări de utilitate publică de interes național din momentul debursării mijloacelor financiare destinate finanțării proiectului”, se menționează în cererea depusă de Moldelectrica la ANRE.

Potrivit documentului, la calculul tarifelor a fost luată în considerare creșterea cheltuielilor cu amortizarea cu 46,8% față de cheltuielile cu amortizarea acceptate în tariful actual. Astfel, în urma reevaluării imobilizărilor în anul 2023, la ajustarea tarifului întreprinderea a inclus amortizarea reevaluată în sumă de 189,63 milioane de lei.

Totodată, Moldelectrica menționează că este în proces de realizare a proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic, finanțat de către Asociația internațională pentru Dezvoltare, fiind semnate două Acorduri de împrumut în valoare totală de 58,8 milioane de euro. În mai 2022, aceste lucrări de construcție au fost declarate utilități publice de interes național.

La un curs de schimb de 19,6 lei pentru un euro, costul lor este estimat la peste 1,15 miliarde de lei, cu termen mediu de exploatare de 168,6 luni și cu o amortizare anuală de 82 de milioane de lei, precizează operatorul de transport.

Potrivit Moldelectrica, ținând cont că debursarea mijloacelor financiare a început pe data de 22 decembrie 2021, termenul de exploatare rămas este de 128 de luni. Amortizarea lunară estimativă recalculată constituie circa nouă milioane de lei sau 108,05 milioane de lei amortizarea anuală.

Printre proiectele investiționale menționate de Moldelectrica se numără construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău, modernizarea substației SE Chișinău de 330 kV, extinderea substației SE Vulcănești 400kV, construcția clădirii administrative, modernizarea MMS, software și a platformei de achiziție.

Distribuie articolul: