Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat joi, 9 mai, la ceremonia de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, organizată la Complexul memorial „Eternitate” din Chișinău.

În cadrul evenimentului solemn, șefa statului a subliniat importanța acestei zile, amintind de una dintre cele mai dureroase perioade din istoria omenirii: „Azi ne adunăm împreună cu gândul și inima pentru a comemora una dintre cele mai dureroase pagini din istoria omenirii – un război în care au murit peste 70 de milioane de oameni.”

Maia Sandu a vorbit și despre contribuția Republicii Moldova la victoria împotriva regimului nazist: „Pacea și victoria împotriva tiraniei au fost posibile datorită curajului și jertfei înaintașilor noștri, dar și a unității de care au dat dovadă țările lumii ce s-au opus nazismului. Moldova a fost parte a tragediei, dar și parte a Victoriei Păcii”, a afirmat ea.

Totodată, președinta a vorbit despre parcursul european al țării și valorile împărtășite: „A ales reconcilierea. A ales să transforme rănile în poduri între popoare. Timp de opt decenii, statele care fac parte din Uniunea Europeană trăiesc cea mai lungă perioadă de pace din istoria lor. Iar Moldova aspiră să facă parte din această familie – nu doar pentru dezvoltare economică, ci mai ales pentru a păstra pacea, democrația și libertatea.”

În încheiere, Maia Sandu a reafirmat angajamentul Republicii Moldova pentru apărarea valorilor esențiale: „Vom fi de partea libertății, a memoriei, a adevărului. Pentru că aceasta este lecția celor 80 de ani: că indiferent de vremuri, indiferent de amenințări, binele trebuie apărat. Nu cu frică. Ci cu demnitate. Răul poți să-l faci de unul singur, dar binele și pacea se fac doar împreună. Așa cinstim trecutul. Așa construim viitorul. Și așa vom păstra pacea.”

Pe 9 mai, Republica Moldova comemorează anual victimele celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit datelor oficiale, peste 56.000 de moldoveni și-au pierdut viața pe front. În întreaga țară au loc ceremonii în memoria celor care au luptat pentru apărarea păcii și au înfruntat regimurile totalitare.

Distribuie articolul: