Solicitarea deputatului BCS Vlad Batrîncea de a audia în plen Guvernul privind situația de la Portul Giurgiulești a stârnit discuții aprinse și acuzații reciproce la ședința de joi a Parlamentului.

Alesul PAS, Radu Marian, i-a acuzat pe comuniști că au predat controlul portului unei companii private, iar Vladimir Voronin a reproșat guvernării actuale că „îl dă de pomană”, scrie UNIMEDIA

Cerem audierea Guvernului pe marginea tentativei de înstrăinare a Portului Giurgiulești. Cu toții suntem martorii unui proces criminal, când RM pierde controlul asupra unicului port maritim, o mândrie a R. Moldova, construit pe timpuri de alt Guvern, mia responsabil și mai patriotic, și înțelegem că nimeni astăzi nu este interesat ca RM să mențină controlul asupra acestui port. Aceeași situașie o avem și la Căile Ferate, care treptat merg pe același drum și vor fi aduse la faliment cu scopul de a ceda administrarea acestei întreprinderi strategice altcuiva. Aceeași situație este la Moldtelecom, la Poșta Moldovei și la Aeroportul Internațional Chișinău. Solicităm audierea Guvernului, ca să vină cu precizări foarte clare și să putem oferi întrebări la aceste subiecte, a declarat deputatul bcs Vlad Batrîncea.

Speakerul Igor Grosu i-a dat cuvântul președintelui Comisiei economie, buget și finanțe. „Colegii din opozitie nu au simț, rușine, au pierdut memoria efectic. Le aduc aminte că în 2004, când erau la guvernare Dodon și Voronin și toți comuniștii au cedat controlul asupra portului unei companii private. De atunci acest port este sub administrarea acestei companii. Sarcina statului etse să găsească investitori pentru partea care aparține Guvernului R. Moldova. Cu Calea Ferată, s-a administrat foarte prost timp de decenii, nu s-a investit nimic în infrastructură, niciun ban de la stat nu s-a dat și anume anul acesta pentru prima dată alocăm bani pentru infrastructură de la bugetul de stat. Moldtelecom are cel mai mare profit din ultimii 10 ani. Și în general întreprinderile de stat sunt mult mai bine guvernate decât pe timpul guvernărilor dvs”, a menționat Radu Marian.

Fostul șef de stat, vizat în discursul lui Marian, a venit cu o replică: „Este greu de vorbit cu oamenii care nu cunost realitățile. Istoria cu Portul Giurgiulești e foarte dramatică. Au fost implicate foarte multe forțe ca noi nici într-un caz să nu construim acest port, ca Moldova să nu aibă ieșire la mare, iar ceea ce faceți voi astăzi confirmă acea istorie pe care noi atunci am depășit-o. Și Băsescu era președinte, și Cucima, el ne da nouă portul Reni în arendă fără plată, numai să nu construim Portul Giurgiulești. Băsescu ne garanta transmiterea resurselor petroliere prin țevi din Galați, numai să nu construim Portul Giurgiulești, s-au implicat și forțe străine din NATO, din alte structuri. Au luat credite firmele și eu când prima oară am vizitat ca președinte acest port erau doar câteva țevi îngropate și mai mult nimic. Noi în 2 ani am construit acest port și am dat RM drum spre mare, iar voi acum îl dați de pomană, pe credit, pe diferite afaceri, nu știu cui. E o mare trădare a Republicii Moldova și a intereselor noastre naționale”.

La rândul său, speakerul Igor Grosu i-a dat o replică: „Domnule președinte, ce nu ai spune, dar mata l-ai dat, poți să inventezi ce vrei, dar cu mânuța matale, pe timpul matale a fost dat. Acesta e paradoxul, ideologia comuniștilor e de fapt de a naționaliza, dar voi sunteți capitaliști hrăpăreți, ați cedat un bun strategic al statului și asta va rămâne pe conștiința matale toată viața, îmi pare rău, dar va trebui să trăiești cu asta”.

În cele din urmă, inițiativa lui Vlad Batrîncea de a audia Guvernul a acumulat doar 23 de voturi.

Distribuie articolul: