Conducerea Spitalului Clinic „Sfânta Treime” a oferit explicații în legătură cu cazul lui Daniil Vulpe, tânărul care a murit din cauza cancerului.

 

Conducerea spitalului a confirmat că băiatul a fost internat, timp de șapte zile, în secție cu profil terapeutic, fiind în stadiu terminal al unei maladii oncologice. Mai mult, conduita tratamentului i-a fost decisă printr-un Consiliu medical, împreună cu șefi de departamente și specialiști ai catedrei, inclusiv doi vicedirectori ai spitalului, transmite Știri.md.

Administrația Spitalului „Sfânta Treime” a accentuat totodată că pacientul se afla „într-o stare psiho-emoțională afectată, cerea transferul în terapie intensivă și medicamente suplimentare”.

„Menționăm că nu existau criterii medicale pentru transferul în terapie intensivă, care nu poate fi făcut la solicitarea și opinia unui pacient. Daniil Vulpe a fost consultat de diferiți specialiști, inclusiv medicul reanimator, care nu a identificat necesitatea de transfer în Secția terapie intensivă (făcând abstracție la prezența patologiei oncologice).

Pacientului i-au fost efectuate investigații ample (tomografie, radiografie, USG al organelor interne, analize de laborator) și a primit tot tratamentul necesar. Drept dovadă este faptul că starea pacientului se ameliora, datorită tratamentului stabilit, iar la externare era mult mai bună, comparativ cu situația în care a fost internat”, se arată în comunicatul publicat pe pagina de Facebook a spitalului.

În ceea ce privește conținutul videoului publicat de rudele lui Daniil Vulpe la scurt timp după decesul lui, echipa medicală se arată nedumerită și anunță că va solicita o investigație a cazului.

„Din videoul public este evident că pacientul, fiind în stadiu terminal, era în suferință psihică și fizică avansată, ceea ce îi poate evident afecta percepția realității și aprecierea obiectivă a unor situații. Confirmăm faptul că, în perioada internării, dar și după, atât pacientul, cât și părinții lui nu au expus nicio nemulțumire față de asistența medicală primită în spital. Atitudinea echipei medicale față de pacientul Daniil Vulpe a fost profesionistă, fiind o comunicare permanentă și empatică cu pacientul și cu părinții lui. Ne exprimăm indignarea față de acuzațiile aduse spitalului pe rețelele sociale, de „atitudini neprofesioniste” și „neoameni”, și le considerăm populiste, jignitoare și lipsite de argumente. Vom insista pe investigarea acestui caz”, au mai declarat reprezentanții instituției medicale.

La IMSP SCM „Sfânta Treime” anual sunt internați circa 500 de persoane cu diagnostic oncologic în stări avansate, terminale, iar în jur de 120 de decese anuale în spital se referă anume la această categorie de pacienți. „Din cauza refuzului din partea altor spitale de a interna astfel de pacienți, aceste persoane bolnave apelează la Serviciul AMUP pentru a fi internate cu diferite simptome în acutizare, decompensări.”

„IMSP SCM „Sfânta Treime” nu a refuzat niciodată internarea pacienților, indiferent de diagnosticul stabilit. Considerăm că devine necesară identificarea unei soluții de alternativă pentru asistența acestei categorii de pacienți, care au nevoie de îngrijiri paliative, cu abordarea comprehensivă”, a menționat administrația spitalului.

La rândul său, Elena Bivol, vicedirector medical, doctor în științe medicale, asistent universitar în cadrul Școlii de Management în Sănătate Publică, a venit cu unele precizări pe marginea cazului.

„Exprim, în primul rând, sincere condoleanțe familiei îndoliate și regret profund suferința prin care trec cei apropiați pacientului decedat. Pierderea unei persoane dragi este o experiență dureroasă și, ca profesionist în domeniul sănătății, empatizez cu această durere. Menționez că în gestionarea acestui caz am fost implicată nemijlocit, iar acuzațiile publice care au fost aduse sunt, în opinia mea, nefondate și denigratoare.

Odată cu progresia bolii, pacientul, aflat într-un stadiu avansat al unei patologii oncologice, în faza terminală, a fost anterior exclus din tratamentul activ, a fost refuzat de mai multe unități medicale pentru tratament în staționar. „Sfânta Treime” a fost unica instituție care nu a refuzat internarea sa și unde i s-au acordat toate îngrijirile medicale necesare. Echipa medicală a acordat asistență medicală complexă, multidisciplinară, în conformitate cu protocoalele clinice și cu respectarea standardelor de calitate în îngrijirea pacienților”, a menționat Elena Bivol.

Într-un scurt video, Elena Bivol a spus că Daniil Vulpe trecea printr-o suferință profundă, atât fizică, cât și emoțională, iar în asemenea circumstanțe este firesc ca atitudinea generală a pacientului să fie marcată de teamă și incertitudine.

„Așteptarea unei dispoziții pozitive în astfel de momente este ireală, iar percepția este afectată de conștientizarea unui sfârșit inevitabil. Postarea publică a acestui caz a fost efectuată de sora pacientului, care nu a vizitat niciodată fratele în spital. Părinții pacientului, cu care personalul medical a fost mereu în comunicare și care a fost implicat nemijlocit în toate deciziile terapeutice, nu au expus nicio nemulțumire”, a mărturisit vicedirectorul medical.

Distribuie articolul: