Turbulențele recente de pe piața financiară din România ar putea avea un impact direct asupra economiei Republicii Moldova, avertizează experții. Piața bursieră reacționează prompt la orice evoluție politică sau economică, iar în cazul în care instabilitatea actuală va continua, efectele s-ar putea resimți atât pe termen mediu, cât și pe termen lung.

 

Printre riscurile identificate se numără creșterea costului de capital pentru companii, ceea ce înseamnă împrumuturi mai scumpe și dificultăți în returnarea datoriilor, a menționat la Moldova 1, experta economică, Mihaela Sirițanu, transmite radiomoldova.md.

Potrivit ei, scăderea valorii activelor de pe bursă afectează direct pensiile private și economiile cetățenilor, care pot înregistra pierderi semnificative, iar pe termen lung există riscul și unei posibile recesiuni.

„Mai există și riscul deprecierii monedei naționale, așa cum s-a observat și în alte economii, cum ar fi cea a Statelor Unite, în urma incertitudinilor privind politicile comerciale. Pe termen lung, evident, acest lucru ar putea avea efecte și mai negative. Dacă instabilitatea se menține, iar bursa continuă să scadă, putem asista la o lipsă a investițiilor pe termen lung, o scădere a veniturilor la bugetul public și chiar la o potențială recesiune. Asta, în contextul în care România are deja un deficit bugetar destul de mare, iar recent au fost adoptate măsuri de austeritate fiscală. Prin urmare, scăderea bursei de valori contribuie și mai mult la instabilitatea economică”, a declarat experta.

Orice instabilitate economică majoră din România se va resimți și în Republica Moldova, dat fiind faptul că Bucureștiul este principalul partener comercial ar Chișinăului, a mai adăugat Mihaela Sirițanu.

„Cu siguranță va avea un impact, pentru că România este una dintre țările cu care avem cele mai multe schimburi comerciale. Este în topul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, atât la export, cât și la import. Prin urmare, orice instabilitate economică din România va afecta și companiile, și afacerile moldovenești”, a menționat Mihaela Sirițanu.

Deprecierea leului românesc poate aduce beneficii pentru agenții economici din România, prin stimularea exporturilor și reducerea atractivității importurilor.

Totodată, acest fenomen poate influența negativ exporturile moldovenești către România, principalul partener comercial al țării, a declarat într-un comentariu pentru Radio Moldova, expertul economic, Veaceslav Ioniță. El a mai spus că în momentul de față, nu avem de ce să ne facem griji, pentru că a fost o depreciere nesemnificativă.

„Dacă ar fi fost o depreciere bruscă și semnificativă, de exemplu 20-25% cum s-a întâmplat în Ucraina, impactul ar fi fost major. În cazul actual, însă, vorbim de o depreciere de câteva procente, cu un efect mai degrabă psihologic, mai ales în jurul pragului simbolic de 5 lei pentru un euro”, a declarat expertul.

În data de 6 mai, leul românesc a suferit o depreciere semnificativă față de euro. Pentru prima dată în istorie, Banca Națională a României a anunțat că un euro a depășit pragul de 5 lei. Această situație îi afectează pe cei cu credite în valută, dar și pe cei care doresc să-și achiziționeze o locuință sau au chirii calculate în euro.

De asemenea, incertitudinea politică îi lovește pe cei care plătesc rate în lei. Presa românească avertizează, pe baza opiniei experților, că riscuri economice severe pot apărea în funcție de rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, programat pe 18 mai.

 

Distribuie articolul: