Federația Rusă ar intenționa din nou să se implice în alegerile din Republica Moldova, având ca scop instalarea unui guvern loial Kremlinului la Chișinău. Președinta Maia Sandu a declarat, într-o emisiune la Jurnal TV, că un asemenea scenariu ar reprezenta un risc major pentru securitatea Republicii Moldova, dar și pentru Ucraina.

 

„Vedem ce eforturi mari depune Kremlinul ca să influențeze rezultatele alegerilor în Republica Moldova, am văzut anul trecut această imixtiune fără precedent și este clar că și în acest an Kremlinul va încerca din răsputeri să influențeze rezultatele alegerilor din R. Moldova și miza este să schimbe conducerea țării pe oameni pe care să îi poată controla. Acum interesul Kremlinului este Ucraina și, respectiv, ceea ce va face Kremlinul, dacă ajunge să controleze puterea în Moldova, va folosi țara noastră împotriva Ucrainei”, a declarat Maia Sandu, transmite moldova1.md.

În acest context, Maia Sandu a îndemnat cetățenii să conștientizeze importanța momentului electoral și să apere suveranitatea țării printr-un vot liber și responsabil.

„De dragul nostru, de dragul securității oamenilor noștri, în primul rând, trebuie să avem grijă ca acest lucru să nu se întâmple, dar și să nu se complice și mai mult situația din Ucraina, avem această datorie morală să rămânem de partea bună a lucrurilor, să rămânem o țară prietenă a Ucrainei”, a menționat președinta.

Întrebată dacă nu există riscul ca fenomenul corupției electorale să se repete și la scrutinul din acest an, șefa statului a declarat că, în ultima perioadă, autoritățile au făcut progrese în combaterea practicii cumpărării voturilor – au fost modificate legile și au fost create mecanisme prin care cei care încearcă să fraudeze alegerile să poată fi sancționați. Totuși, ea a recunoscut că aceste măsuri nu garantează eliminarea completă a fenomenului.

„Nu putem avea siguranță totală că instituțiile vor ajunge și vor putea identifica fiecare caz în parte. Cu toții trebuie să depunem eforturi ca să oprim acest fenomen rușinos”, a subliniat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului trage un semnal de alarmă în legătură cu ceea ce se întâmplă în autonomia găgăuză, acolo unde, potrivit ei, gruparea condusă de Ilan Șor încearcă să acapareze întreaga putere locală.

„Eu văd că gruparea Șor vrea să transforme autonomia găgăuză în autonomia Șor și este un fenomen foarte păgubos pentru oamenii care locuiesc în autonomie. Eu sper că forțele sănătoase din autonomie vor reuși, pe de-o parte, să le explice oamenilor riscurile, mai ales că anumite lucruri deja se văd, promisiunile care au fost făcute nu au fost îndeplinite”, a declarat șefa statului.

Întrebată dacă acțiuni similare au loc și în regiunea transnistreană, președinta a răspuns că, deși pot exista tentative, la Tiraspol se observă o atitudine mai rezervată și precaută față de astfel de inițiative.

Distribuie articolul: