Partidul Republican „Inima Moldovei” continuă campania „Adevărul despre PAS” cu Capitolul 10 – „Salariile exorbitante ale oamenilor galbeni”. Irina Vlah, liderul partidului, a declarat că, „atunci când erau în opoziție, cei din PAS criticau salariile mari ale demnitarilor de stat, pe care le considerau „nesimțite”, și promiteau că, odată ajunși la guvernare, le vor reduce. Însă, după ce au ajuns la putere, nu doar că și-au numit prietenii, cunoscuții și colegii de partid în funcții bine remunerate, dar au și majorat salariile pentru majoritatea PAS-istilor ajunși în funcții importante, în timp ce nivelul sărăciei absolute în țară crește alarmant.” PAS nu a comentat declarațiile Irinei Vlah.

Politiciana a prezentat câteva exemple de salarii „exorbitante” în contextul discuției:

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, adusă din România de PAS și instalată în funcție cu mare scandal, are un salariu anual de 2,5 milioane de lei. Aceasta reprezintă pensia minimă pe care o primesc 68 de pensionari din Moldova într-un an.

Membrii Consiliului Băncii Naționale, printre care fostul Premier PAS, Natalia Gavriliță, și Vitalie Lemne, numit de PAS șef la Comisia Națională a Pieței Financiare, au câștigat anul trecut împreună aproape 10 milioane de lei. Practic, pentru munca lor au primit echivalentul salariilor a 272 de pensionari pe o perioadă de un an.

Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, Sergiu Gaibu, fost ministru al Economiei și Digitalizării în guvernarea PAS, unde nu a realizat mari progrese, a câștigat anul trecut 1 milion 691 mii lei, adică echivalentul pensiei anuale a 46 de pensionari.

„V-ați întrebat vreodată ce salarii primesc ONG-iștii pe care guvernarea i-a numit membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care au reușit să se facă de râs prin incompetență și abuzuri? Fiecare dintre ei ridică anual un salariu între 608 mii și 822 mii lei!

Și nu este vorba doar despre miniștrii PAS, care au salarii nete ce depășesc 600 mii lei anual fiecare, dar și secretarii de stat din diferite ministere (toți aduși în funcții de PAS), care primesc anual între 440 mii și 480 mii lei fiecare. Deputații, care cu toate indemnizațiile incluse, câștigă anual peste 400 mii lei fiecare, iar șefii Consiliului Concurenței și ai Consiliului Audiovizualului primesc peste 500 mii lei anual fiecare.

Printre „oamenii buni” care se bucură de „vremuri bune”, așa cum a promis PAS, se numără și șeful Agenției Servicii Publice, care câștigă anual 1 milion 588 mii lei (echivalentul pensiei anuale a 43 de pensionari); președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare – 1 milion 354 mii lei (echivalentul pensiei anuale a 37 de pensionari); Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică – 1 milion 340 mii lei (echivalentul pensiei anuale a 36 de pensionari); și Președintele Curții Constituționale – 1 milion 123 mii lei (echivalentul pensiei anuale a 30 de pensionari), printre alții.”

PAS a pus la conducerea întreprinderilor de stat doar oameni de-ai săi şi, evident, le-a asigurat şi salarii pe măsură. Directorul general de la SA „Franzeluţa” a ridicat anul trecut un salariu de 1 milion 207 mii lei; Directorul de la Întreprinderea de Stat „MoldATSA” – ridică anual în jur de 848 mii lei; Directorul general de la „Moldtelecom” – 766 mii lei; Directorul de la „Metalferos” – 500 mii lei”, a mai enumerat fosta candidată la prezidențiale.

Irina Vlah a remarcat că, „acesta e adevărul despre PAS, cel mai cinic partid din toate câte au fost vreodată la guvernare în Moldova”.

„În timp ce sărăcia se aprofundează tot mai mult, iar oamenii nu au bani nici măcar pentru strictul necesar, ei se lăfăie în lux. Aceasta e faţa adevărată a „oamenilor buni” şi a „vremurilor bune” pe care le-au adus.

Moldova mai are o şansă să revină la normalitate şi să asigure cetăţenilor un trai decent, vremuri cu adevărat bune. Însă pentru aceasta trebuie să scape de PAS cât mai repede posibil”, a conchis liderul Partidului Republican „Inima Moldovei”.

Distribuie articolul: