Pe 18 februarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România a efectuat controale și a sancționat 16 operatori economici, inclusiv locații Carrefour, Starbucks, Mesopotamia și KFC, cu oprirea temporară a prestării serviciilor.

 

Potrivit șefului ANPC, Cristian Popescu Piedone, a fost inițiat un control în incinta Băneasa Shopping City, Careffour Băneasa, Metro Băneasa, Selgros Băneasa, dar și la nivel național, pentru a verifica respectarea legislației în vigoare de către operatorii economici tip supermarket. Mai mult, acesta precizează că, controlul va continua toată săptămâna, transmite adevarul.ro. 

Așadar, controlul în centrul comercial Băneasa a vizat 45 de operatori economici care desfășoară activități de alimentație publică, constatându-se o serie de neconformități, după cum urmează:

– Prezența dăunătorilor în blocul alimentar;

– Utilizarea de produse și proceduri nesigure în prestarea serviciilor de alimentație publică;

– Lipsa igienizării corespunzătoare a echipamentelor de expunere a produselor și a pavimentului;

– Agregate frigorifice deteriorate;

– Lipsa informării corecte în meniurile scurte și detaliate;

– Produse cu data limită de consum depășită;

– Produse alimentare fără elemente de identificare și caracterizare;

– Lipsa echipamentelor cu verificare metrologică.

Potrivit șefului ANPC, în urma acestor deficiențe, au fost aplicate amenzi în valoare de 537.000 lei, două avertismente, iar 560 kg de produse alimentare au fost retrase de la comercializare.

De asemenea, 16 operatori economici au fost sancționați cu oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea neconformităților.

Printre operatorii a căror activitate a fost oprită deocamdată, se numără: Careffour Băneasa, La Safi, Art Burger SRL, KFC, Avocadoo, Taco Bell, Starbucks, Sushi Terra și altele.

Totodată, șeful ANPC susține că au fost prelevate probe pentru analize microbiologice și fizico-chimice la diverse produse alimentare în cantitate de peste 400 kg, inclusiv la cuburi de gheață și sosuri comercializate în cadrul McDonald’s și la ulei uzat din unitatea Chopstix, pentru a verifica siguranța acestora în laboratoarele de siguranță alimentară autorizate și acreditate.

De asemenea, au fost verificate și trei unități tip hipermarket. Este vorba despre Careffour, Selgros și Metro, unde s-au constatat următoarele neconformități:

– Răsturnări neigienizate cu strat de arsură caramelizată;

– Produse alimentare fără etichete de identificare și caracterizare;

– Nerespectarea temperaturilor de păstrare a preparatelor alimentare calde;

– Agregate frigorifice neigienizate și prezența dăunătorilor;

– Produse electrice de joasă tensiune fără traduceri în limba română;

– Produse cosmetice fără avertismente și instrucțiuni în limba română.

În urma acestor constatări, au fost retrase de la comercializare aproximativ 350 kg produse alimentare și 170 de echipamente electrice, iar operatorii economici au fost sancționați cu amenzi de 167.000 lei.

„ANPC va continua monitorizarea și verificarea operatorilor economici pentru a asigura respectarea normelor sanitare și de siguranță alimentară, protejând astfel drepturile consumatorilor”, a mai precizat Cristian Popescu Piedone.

Distribuie articolul: