Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a depus o plângere la Parchetul General împotriva Dianei Șoșoacă, după ce aceasta a propus, în Parlamentul European, să se folosească modelul politicii externe a lui Nicolae Ceaușescu, afirmând că „nimeni nu l-a egalat vreodată”. Denunțul a fost înregistrat luni, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, scrie antena3.ro.

Institutul o acuză pe Diana Șoșoacă pentru „promovarea, în public, a cultului persoanelor responsabile de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”.

Pe 11 februarie, Șoșoacă a avut o intervenție de aproximativ o minut și jumătate în plenul Parlamentului European, în care le-a sugerat colegilor să-și contureze strategiile de politică externă inspirându-se din exemplul dictatorului Nicolae Ceaușescu.

„Vreți strategii? Vă dau un sfat. Uitați-vă la politica lui Nicolae Ceaușescu. Nimeni nu l-a egalat vreodată. Dictator, dictator, dar a avut cea mai bună politică externă. A reușit să pună la aceeași masă Israelul și Palestina și a adus pacea în regiune.

De aceea Comisia Europeană se pare că nu este pregătită. Doamna Ursula von der Leyen nu face decât să ne pună în război cu toată lumea, și de aici, din plenul Parlamentului European, îi cer demisia Ursulei von der Leyen”, potrivit transcrierii discursului atașată denunțului penal.

Conform articolului 5 din OUG nr. 31/2002: „Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”

Acesta este argumentul pe care Institutul l-a folosit pentru a-și susține plângerea.

Mesajul transmis de europarlamentara Diana Ivanovici Șoșoacă cu privire la Nicolae Ceaușescu este considerat o promovare a cultului personalității acestuia, prin prezentarea, într-un mod admirativ, cu caracter vădit admirativ, a pretinselor calități ale acestuia, cei prezenți fiind încurajați să-l ia drept exemplu pentru presupusele sale abilități în materie de politică externă.

De asemenea, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc subliniază că admirația față de fostul dictator a fost exprimată în mod repetat în spațiul public, ceea ce întărește argumentul plângerii.

Distribuie articolul: