Ștefan Bejan – doctor în istorie, WatchDog.MD

 

Pe 15 februarie 2025, la Comrat, are loc un congres al deputaților de toate nivelurile din Găgăuzia. La cât entuziasm au pro-rușii față de politicile administrației Trump, nu m-ar mira dacă Găgăuzia ar solicita să devină al 51-lea stat american.

 

Lăsând gluma la o parte, inițiatorii acestui congres cer printre altele racordarea legislației Republicii Moldova în conformitate cu statutul Găgăuziei. Dar de ce să nu racordăm legislația Republicii Moldova în conformitate cu legislația satului “Cioraborta”?

 

O altă solicitare este asigurarea unei cote parlamentare pentru autonomie. Da poate să oferim și o cotă parlamentară pentru municipiul Bălți, una pentru raionul Căușeni și alta pentru satul Jora de jos?

 

Conform ultimelor recensăminte, găgăuzii reprezintă puțin peste 3% din populația Republicii Moldova. Prin urmare, dacă ar fi o cotă parte, ar însemna că în parlamentul de la Chișinău ar trebui să fie 3 găgăuzi. Păi în actualul parlament sunt patru deputați din Găgăuzia: Feodor Găgăuz, Alexandr Suhodolschi, Ivana Koksal și Vladimir Odnostalco. Pe cine dăm fară?

În legislatura precedentă au fost cinci deputați, iar între 2014 și 2019 tot cinci. Deci care este problema? Sunt găgăuzii nereprezentați în Parlamentul Republicii Moldova? Cine și ce i-a încurcat pe acești deputați să reprezinte interesele găgăuzilor? Mai ales că între 2014 și 2021 deputați din Găgăuzia au făcut mereu parte din majoritatea parlamentară.

 

De fapt, congresul nu are nici o legătură cu drepturile și interesele găgăuzilor. Nimeni în Republica Moldova nu încalcă drepturile și libertățile locuitorilor din autonomie. Scopul acestei întruniri are un caracter politic, prin care se încearcă, din nou, șantajarea Chișinăului. Noi cunoaștem că așa-numitul congres își are originile încă din anii 1990. Anume la un asemenea congres găgăuzii, mânați de Moscova, au decis crearea Republicii Găgăuzia. Noi cunoaștem că Șor a acaparat puterea în Găgăuzia și o folosește ca o bâtă împotriva Chișinăului. Șor, Constantinov, Guțul și ceilalți nu au nici cel mai mic interes să apere drepturile găgăuzilor, ei au nevoie să demonstreze că își merită banii primiți de la Kremlin. Bani care le asigură o viață de lux, mașini scumpe și vacanțele în Maldive.

 

Dar poate totuși deputații găgăuzi ne vor face o surpriză și vor condamna Rusia pentru dronele care explodează pe teritoriul autonomiei?

Distribuie articolul: