Ucraina este pregătită să pună la dispoziție infrastructura gazieră pentru a transporta gaz din Azerbaidjan către Europa, a declarat sâmbătă președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o conferință de presă comună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a avut loc la Kiev.

 

Zelenski a explicat că această posibilitate a fost discutată recent cu președintele azer, Ilham Aliyev, menționând că Azerbaidjanul are o capacitate mare de export. „Capacitatea lor de export este de 25 de miliarde de metri cubi”, a declarat liderul ucrainean, citat de RBK-Ukraina, transmite mold-street.com.

Fără gaz rusesc

„Putem folosi infrastructura noastră dacă țările din Europa au nevoie de gaz. Dar în niciun caz gaz rusesc”, a adăugat el.

Această propunere vine pe fondul întreruperii tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina către Europa, care a lăsat fără metan regiunea transnistreană și a generat nemulțumiri în Slovacia și Ungaria – două state care încă primeau livrări semnificative din Rusia.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina nu a negat niciodată posibilitatea de a tranzita gaze azere prin teritoriul său.

Am spus că nu vom transporta mai departe gaz rusesc. Dar îi vom lăsa pe azeri să câștige? Cu plăcere. Îi vom ajuta pe slovaci? Cu plăcere. Putem semna un contract și pune lucrurile în mișcare rapid, când auzim un semnal de la oameni din Tiraspol, și de la oameni din Slovacia, și de la oameni din alte țări europene”, a adăugat președintele ucrainean.

În timp ce Zelenski promovează acest traseu, specialiștii sunt sceptici cu privire la capacitatea Azerbaidjanului de a furniza volume semnificative de gaz Europei prin Ucraina.

„Tranzitul gazului azer prin Ucraina către Europa este posibil doar în două cazuri – fie trebuie să treacă în tranzit pe teritoriul Rusiei și să intre în sistemul ucrainean de transport al gazelor, fie printr-un acord de schimb între Rusia și Azerbaidjan”, se constată într-o analiză publicată de portalul azer Haqqin.

Apropo, Kievul respinge categoric ultima opțiune.

Aceeași publicație scrie că, din cauza restricțiilor impuse de UE la investițiile în producția de combustibili fosili și a reticenței companiilor europene de a încheia contracte pe termen lung pentru achiziționarea de metan, perspectivele de creștere a exporturilor de gaze azere au devenit din ce în ce mai îndepărtate.

Fără Rusia nu se poate?

„La urma urmei, pentru a crește producția de gaze, precum și pentru a extinde capacitatea Coridorului sudic de gaze, sunt necesare investiții de zeci de miliarde de dolari. Și din moment ce europenii au refuzat să semneze contracte pe termen lung cu Azerbaidjan, președintele Ilham Aliyev a declarat direct că nu este pregătit să investească astfel de fonduri în proiectul UE, criticând în același timp Uniunea Europeană pentru poziția sa contradictorie”, susține Haqqin.

Aceeași publicație susține că există o posibilitate teoretică de tranzit al gazului din Azerbaidjan prin Ucraina către Europa, dar aceasta depinde „nu atât de poziția Kievului, cât de relațiile Azerbaidjanului cu Rusia”.

Or, pentru a crește exporturile de gaze către piața europeană prin Coridorul sudic, precum și prin rutele care trec prin Rusia și Ucraina, Azerbaidjanul trebuie să ajungă la un acord cu vecinul său din nord.

În consecință apare întrebarea dacă Rusia va accepta să se limiteze la rolul de țară de tranzit pentru gazul azer furnizat prin Ucraina către Europa.

Aura Sabadus, expert în piețele de gaz la ICIS, nu exclude că, dacă se va ajunge la un astfel de acord el ar putea implica, cel mai probabil, rebranduirea gazului rusesc ca fiind de origine azeră.

„Azerbaidjanul încearcă să se poziționeze ca un partener energetic major pentru UE. Dar nu are producția necesară și, în acest moment, își supraestimează capacitatea”, a declarat pentru Politico Aura Sabadus, expert în piețele de gaz la ICIS.

Distribuie articolul: