Sprijin pentru agenții economici: Guvernul va aloca 60.000.000 de lei din fondul de intervenție pentru compensații de până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni. Decizia a fost luată de Comisia Situațiilor Excepționale (CSE).

Întreprinderile din domeniile agricultură, silvicultură, pescuit și industria prelucrătoare vor beneficia de aceste compensații, în limita bugetului disponibil. Companiile eligibile vor fi informate prin portalul guvernamental MCabinet/EVO despre posibilitatea de a solicita compensațiile. Ulterior, acestea vor putea depune cereri pe portalul guvernamental, într-o secțiune dedicată. Termenul limită pentru depunerea cererilor este de 10 zile de la data emiterii facturii pentru energia electrică.

După verificarea cererilor, compensațiile vor fi transferate prin serviciul guvernamental de plăți electronice MPay, iar Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării va gestiona evidența compensării parțiale a diferenței de preț.

Totodată, în cadrul ședinței CSE, s-a aprobat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, pentru a solicita asistență internațională în vederea instalării unei turbine pe gaz de 125 MW la Termoelectrica și a 10 turbine de 10 MW pentru Termoelectrica și CET-Nord. O altă solicitare va fi pentru procurarea a 100 de generatoare destinate instituțiilor medicale, sociale și educaționale din zona de securitate.

În plus, CSE a decis transmiterea a 350 de tablete de la Biroul Național de Statistică către Ministerul Educației și Cercetării pentru instituțiile de învățământ din zona de securitate.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va asigura transmiterea în folosință temporară a generatoarelor electrice către Serviciul de Eliberare a Actelor de Identitate Bender, Agenția Moldsilva și Primăria satului Copanca, raionul Căușeni.

De asemenea, 1,3 milioane de lei vor fi alocate autorităților publice locale din Molovata Nouă, Coșnița, Pârâta și Copanca, pentru asigurarea continuității serviciilor publice în contextul riscurilor energetice.

Bunurile necesare pentru gestionarea riscurilor energetice, inclusiv generatoarele, vor fi transmise Administrației Naționale a Penitenciarelor, pentru a ajunge la Penitenciarul nr. 12 din Bender. Costul total al acestora este de aproximativ 1,1 milioane de lei.

Distribuie articolul: