Expertul economic Veaceslav Ioniță a comentat recent despre livrarea gazelor către regiunea transnistreană, evidențiind faptul că, în 2021, Rusia a schimbat modul în care gazul ajunge în Transnistria, transferând responsabilitatea către Republica Moldova.

Ioniță a explicat că, până în acel an, Rusia livra gaze direct către Tiraspoltransgaz, cu acordul Moldovagaz. Totuși, în urma semnării Acordului cu Gazprom din 2021, Rusia a impus condiția ca gazul să fie livrat prin Moldovagaz.

„Rusia a spus clar că, dacă Moldovagaz dorește să livreze gaz în Transnistria, atunci va furniza gaz către Moldovagaz, care va decide mai departe cum și cui livrează. Astfel, rușii s-au spălat pe mâini, lăsând Moldova să decidă dacă va continua să livreze gaz către Transnistria și cine va finanța regimul separatist”, a explicat expertul.

Ioniță a subliniat că, în prezent, Republica Moldova este responsabilă pentru achiziționarea gazului necesar regiunii transnistrene, întrucât, din 2021, țara cumpără gaze destinate ulterior regiunii separatiste.

Expertul a adăugat că criza actuală reprezintă consecința deciziilor autorităților moldovenești, care au acceptat să își asume această responsabilitate.

În urmă cu o săptămână, Gazprom a avertizat că va întrerupe livrările către Moldova dacă aceasta nu va achita integral consumul curent și o datorie de peste 700 de milioane de dolari, inclusiv penalitățile, sumă restantă de la consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

Conform declarațiilor anterioare ale autorităților moldovenești, în timpul negocierilor, Gazprom a solicitat prețul de piață (care este stabilit la sfârșitul fiecărei luni), aplicând o reducere de 25%, în timp ce Guvernul de la Chișinău a propus o formulă similară cu cea acceptată de Gazprom în acordurile pe termen lung cu alte țări.

În ceea ce privește datoria istorică a Republicii Moldova față de Gazprom, estimată de gigantul rus la 433 de milioane de dolari doar pentru malul drept al Nistrului, iar împreună cu penalitățile pentru neachitarea la timp a consumului ajungând la 709 milioane de dolari, Guvernul de la Chișinău a declarat că nu va semna niciun acord până nu va fi realizat un audit extern independent al acestor datorii.

Distribuie articolul: