Igor Munteanu, liderul Partidului Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, a comentat discuțiile purtate de ministrul Energiei, Victor Parlicov, cu președintele Gazprom, Alexei Miller, la Sankt Petersburg.

 

„Goliciunea înconjoară, iar foamea o ia pe de-a dreptul. Cam așa este și cu problema energiei în R. Moldova. Deja de trei ani, cei de la guvernare încearcă să ne convingă că noi am rezolvat problema cu independența energetică. Și tot se vorbește, se rostogolește povestea asta, de parcă chiar ar fi adevărată, dar în realitate s-a creat o falsă aparență de securitate energetică. De fapt, noi suntem la 5 săptămâni de la un mare dezastru”, a menționat Munteanu, în cadrul emisiunii Puterea a 4-a, de la N4.

Întrebat dacă a fost necesară vizita lui Victor Parlicov la Sankt Petersburg, acolo unde a purtat discuții cu președintele Gazprom, Alexei Miller, liderul CUB, Igor Munteanu, a răspuns:

„Ion Creangă zicea că goliciunea înconjoară, iar foamea o ia pe de-a dreptul. Cam așa este și cu problema energiei în R. Moldova. Deja de trei ani, cei de la guvernare încearcă să ne convingă că noi am rezolvat problema cu independența energetică. Și tot se vorbește, se rostogolește povestea asta, de parcă chiar ar fi adevărată, dar în realitate s-a creat o falsă aparență de securitate energetică. Sigur, noi am intrat pe piața europeană a gazelor naturale, dar nu am rezolvat problema-cheie, care înseamnă importurile de curent electric din regiunea transnistreană. Până la 85% din tot ce consumăm noi prim lămpi, în consumul de pe malul drept al Nistrului este livrat din regiunea transnistreană. Gazul vine, conform contractului încheiat în 2006, cu anumite amendamente, ultimul a fost în 2021, spre R. Moldova, este partajat, cu începere din anul 2022, direct doar transnistrenilor, din care cea mai mare parte este utilizată pentru producerea energiei electrice, vândută pe malul drept. Transnistrenii își iau profitul din această operațiune și-și împart după asta și beneficiile pentru administrația transnitreasnă. Kievul a anunțat că, nu va mai accepta, de la 1 ianuarie, prelungirea contractului și tranzitarea gazelor rusești pe teritorul lor, ceea ce înseamnă că noi suntem la 5 săptămâni de la un mare dezastru, pentru că nu avem infrastructura să putem transporta curent electric cumpărat de pe piața europeană. Apoi, prețul pe piața europeană pentru curentul electric este de 4-5 ori mai mare decât cel pe care locuitorii RM îl plătesc pe loc. Acest subiect tot anul a fost ocolit, din considerente electorale, s-au ferit să abordeze o problemă acută, care vine ca și moartea, în mod biologic, ca să nu-și scadă șansele de a fi realeși”.

Distribuie articolul: