Moldova și Ucraina, recent admise ca state candidate la aderarea accelerată la Uniunea Europeană și cu care au fost inițiate negocieri, nu se află printre principalii candidați la aderare. Acest aspect a fost clarificat de Marta Kos, candidata pentru poziția de comisar european pentru extindere în noua Comisie Europeană.

Kos a primit sprijinul Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, ceea ce îi asigură, practic, ocuparea acestei funcții. Noua componență a Comisiei Europene urmează să fie aprobată la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, scrie noi.md.

Potrivit Kommersant, în timpul audierii, Marta Kos a dezvăluit în esență planurile de extindere ale UE pentru următorii cinci ani. Conform acesteia, doar una sau două țări balcanice – Muntenegru și Albania – ar putea fi admise în UE în perioada dată. Serbia, cea mai mare țară din regiune, nu se află pe această listă, ca Ucraina și Moldova, care au devenit recent candidate la UE.

Marta Kos a subliniat că, în ciuda noii situații geopolitice, când luptele din Ucraina au readus problema extinderii în prioritățile UE, aceasta va fi pusă în aplicare doar „pe merit”. În plus, a spus ea, „statele care au aplicat pentru aderare la o dată ulterioară nu ar trebui să devină concurenți ai celor care au făcut-o mai devreme”.

Pe această bază, viitorul comisar european și-a exprimat încrederea că în următorii cinci ani, pentru care este proiectat mandatul noii Comisii Europene, procesul de negociere pentru aderarea la UE ar putea fi finalizat „cu una sau două țări din Balcani”.

„Cu Muntenegru, toate problemele de negociere ar putea fi închise până la sfârșitul anului 2026, iar cu Albania – până la sfârșitul anului 2027”, a rezumat Marta Kos.

Ea nu a menționat Serbia, o țară-cheie în regiune, dar l-a lăudat pe președintele sârb, Aleksandar Vucic, pentru că și-a exprimat recent disponibilitatea de a „face totul pentru a alinia legislația Serbiei la practicile europene”. „Acesta este un mare succes, dar cuvintele trebuie să fie susținute de fapte”, a avertizat Marta Kos.

Nici Moldova și nici Ucraina nu s-au aflat pe lista principalilor candidați la aderarea la UE, acestea fiind recent acceptate în rândurile candidaților printr-o procedură accelerată.

Viitorul comisar european a promis doar sprijin Kievului, menționând că datoria UE este de a fi cel mai puternic aliat al poporului ucrainean, deoarece această țară nu se apără doar pe sine, ci și valorile UE.

„Pentru mine, susținerea parcursului european al Ucrainei este o prioritate absolută”, a asigurat Marta Kos.

Distribuie articolul: