Deși este una dintre regiunile care beneficiază de investiții europene semnificative, Cahulul a respins la referendum obiectivul euro-integrării și l-a susținut pe Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor, la alegerile prezidențiale. Mai mulți locuitori din Cahul au declarat pentru Europa Liberă că, deși investițiile se fac simțite, acestea nu sunt promovate suficient.

 

„Eu cred că e o alegere stupidă făcută de majoritatea oamenilor din Cahul, deoarece suntem atât de mult finanțați de UE și toți vrem să fie totul cât de cât mai bine și am ales să fim contra. Se vede cu ochiul deschis totul, însă cred că e o greșeală a autorităților locale că nu au scos în evidență investițiile și nu au spus de unde vin toți acești bani”, a spus o locuitoare a Cahulului, transmite europalibera.org.

Beneficiind de investiții de milioane de euro, raionul Cahul a votat în proporție de 56% „Nu” la referendumul privind aderarea la UE.

„Sunt uimită, pentru că și fiul nostru merge la o grădiniță modernizată cu ajutorul SUA. De asemenea, școala de vizavi a fost construită cu ajutorul Japoniei. Avem foarte multe investiții din UE, care ne ajută mult. Mulți încă mai cred în propaganda pe care o văd în online. Sunt speriați cu legea europeană. (…) Totul vine din mediul online”, a spus o altă locuitoare a orașului.

Deși raionul este condus de proeuropeni, în turul doi al alegerilor prezidențiale, cei mai mulți locuitori l-au votat pe Alexandr Stoianoglo, care este susținut de ex-președintele prorus Igor Dodon.

„Dacă e să spun sincer, nu m-am uimit deloc. La noi mereu oamenii au fost mai mult proruși. Mă miră faptul că oamenii văd și laudă foarte mult Primăria că se fac astfel de investiții, dar, până la urmă, fac opusul. Cred că puțin se lucrează, se spune și se aduce la cunoștință”, a menționat o femeie.

Cahul este una dintre regiunile care a beneficiat de cele mai multe investiții europene. În ultimul an, în oraș au fost realizate proiecte de circa 60 de milioane de euro.

Atât la referendum, cât și la alegerile prezidențiale, în raionul Cahul cel mai activ au votat alegătorii cu vârste cuprinse între 56 și 75 de ani, prezența la vot fiind de circa 40%.

„Îmi este indiferent cine va fi președintele. Vreau doar să fie pace și pensionarii să aibă pensii normale, pentru a putea trăi normal, nu pentru a supraviețui. Cu așa pensie în Moldova nimeni nu poate trăi, oamenii există. Mergi la piață și pleci cu nimic de acolo”;

„Eu nu cunosc, eu nu mă interesez de politică deloc, eu mă ocup de profesia mea. Toți împart puterea și tu trebuie să alegi o parte sau alta și oricum ești lăsat în minciună”, au mai spus locuitorii din Cahul.

 

Distribuie articolul: