Producătorii români de medicamente generice avertizează că, în absența unor măsuri „urgente”, pacienții riscă să rămână fără acces la tratamente esențiale sau să fie nevoiți să plătească mai mult pentru acestea, iar autoritățile vor pierde oportunitatea de a optimiza bugetul sistemului public de sănătate, relatează presa locală.

Republica Moldova importă o mare parte din medicamentele necesare pentru piața internă, aproximativ 90% fiind de proveniență externă. În 2023, de exemplu, Moldova a importat medicamente din România în valoare de circa 120 de milioane de dolari, reprezentând 40% din totalul importurilor de medicamente, scrie realitatea.md.

Conform APMGR, directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale este „cea mai nouă lovitură” dată producătorilor de medicamente generice și, implicit, pacienților, din cauză că aceasta impune taxe noi.

„Cel mai probabil, ea va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente generice 100% românești și/sau asupra unor linii de producție și va afecta grav securitatea aprovizionării cu medicamente generice, amenințând disponibilitatea unor medicamente critice.

De pildă, ar putea duce la dispariția Paracetamolului și a Metforminului – cel mai frecvent medicament prescris oral pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Ce se întâmplă, de fapt, este că această directivă impune taxe noi pentru producătorii de medicamente, care nu pot să gestioneze costurile prin majorarea prețurilor, deoarece sunt strict reglementate de Ministerul Sănătății”, se explică în comunicat.

Astfel, afirmă APMGR, în cazul Paracetamolului, dat fiind faptul că este un medicament cu preț nereglementat, impactul directivei va fi o creștere a prețului cu 45%, care va fi suportată integral de pacienți. De asemenea, în cazul Metforminului, „prețul ar trebui să crească cu 48%”, însă, fiind vorba despre un medicament cu preț reglementat de stat, „probabil va fi retras din piață”, nemaiputând fi sustenabil.

„În aceeași situație se regăsesc cele peste 700 de medicamente generice compensate cu prețuri de până în 10 lei. (…) În România, prețurile la medicamente sunt stabilite folosind un sistem de referință, care ia în calcul cel mai mic preț dintr-un coș de 12 state membre UE. Acest sistem pune în impas multe medicamente cu prețuri mici”, transmite APMGR.

Potrivit reprezentanților producătorilor de medicamente generice, începând din 2023, în România, taxa clawback pentru medicamentele generice este de 15%, „o valoare dificil de suportat” pentru medicamentele cu prețuri mici și care face ca multe dintre acestea să devină nesustenabile. APMGR susține că, în perioada 2013-2020, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piață.

Deocamdată, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova nu a venit cu vreun comentariu public.

Distribuie articolul: