Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo ar avea șanse similare în turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”. Într-o analiză recentă, asociația subliniază că dezbaterile electorale și măsurile luate împotriva „rețelei Șor” ar putea juca un rol important în determinarea rezultatului final al alegerilor.

 

„Șansele celor doi candidați pentru a obține victoria în cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale se estimează a fi egale, mai mult sau mai puțin”, se arată într-o analiză ADEPT.

Potrivit ADEPT, candidatul opoziției, care a obținut aproximativ 26% din voturi în primul tur, are șanse de a atrage susținerea cetățenilor care au votat pentru candidații eliminați din cursă.

De cealaltă parte, majoritatea susținătorilor președintelui în exercițiu, care a obținut 42,5% în primul tur, provin din diaspora. Aceasta include o mare parte a diasporei – 75% fiind în Uniunea Europeană – care sprijină integrarea europeană.

Analiza ADEPT arată că, în alegerile prezidențiale din 2016 și 2020, desfășurate în două tururi, participarea a crescut semnificativ înainte de al doilea tur. În 2020, numărul alegătorilor a crescut de la 150.022 în primul tur la 263.177 în turul doi, marcând o creștere de 75%.

Analiza subliniază trei factori care ar putea influența rezultatul alegerilor: dezbaterile electorale, mobilizarea alegătorilor din țară și din diaspora, precum și acțiunile împotriva „rețelei Șor”, care, conform autorităților, ar fi corupt peste 130.000 de alegători. În primul tur din 2016, în diaspora au votat 67.205 alegători, iar în turul doi numărul acestora a crescut la 138.720, o creștere de 106%.

Distribuie articolul: