Marți seara, Marea Neagră a oferit un spectacol impresionant, când apa a început să strălucească. Fenomenul a fost vizibil din Constanța, dar și de pe alte plaje de-a lungul litoralului românesc.

Imagini impresionante au fost distribuite pe rețelele sociale de către Meteoplus, surprinzând apa strălucitoare atât în Portul Tomis din Constanța, cât și în Mamaia, scrie realitatea.md.

„Bioluminiscența, denumită și biofotogeneză, este producția de lumină de către organismele vii, ca un caz particular al chimioluminiscenței. Această lumină rece este produsă de organisme vii (licurici, pești abisali, ciuperci) sau de microorganisme, prin oxidarea unei substanțe proteice, secretată de acestea, numită luciferină cu ajutorul ATP-ului (adenozintrifosfatului sau trifosfatului de adenozină). În prezența oxigenului, sub acțiunea fermentului special luciferaza, are loc oxidarea luciferinei. Reacția chimică este însoțită de eliminarea luminii”.

În Marea Neagră, fenomenul este estul de rar și apare datorită unor microorganisme marine precum dinoflagelatele, care pot emite lumină când sunt agitate de mișcările apei.

Valurile bioluminiscente pot fi observate în Marea Neagră mai ales vara, când condițiile de mediu favorizează înmulțirea acestor microorganisme, iar fenomenul este mai vizibil în nopțile întunecate, când valurile sau mișcarea bărcilor provoacă străluciri albăstrui sau verzui în apă.

Distribuie articolul: