Dosarul șoferiței de troleibuz, care a accidentat mortal o fetiță de 12 ani în martie 2023 pe o trecere de pietoni din sectorul Ciocana, a fost retrimis la rejudecare. Ieri a avut loc o nouă ședință de judecată, iar sentința urmează să fie pronunțată pe 21 noiembrie.

Avocata familiei victimei, Doina Ioana Străisteanu, și-a exprimat indignarea față de comportamentul inculpatei și a anunțat că, atât ea, cât și procurorul, au cerut reținerea acesteia pentru a se asigura că pedeapsa decisă va fi pusă în aplicare, scrie UNIMEDIA.

„Dosarul șoferiței de troleibuz, care în martie 2023 a ucis un copil de 12 ani pe trecerea de pietoni din sectorul Ciocana, mun. Chișinău a fost trimis la rejudecare și astăzi a fost prima și ultima ședință în care s-aU examinat în principal, conform indicațiilor oferite de Colegiul penal al Curții de Apel a mun. Chișinău două aspecte: blândețea pedepsei pe care inculpata a primit-o, prin sentința din vara anului 2023 și aspectul civil. Colegiul penal a admis ambele cereri de recurs, atât pe cea a procurorului, cât și pe a mea, în ceea ce ține de blândețea pedepsei și aspectul civil. În această ședință am constatat în continuare că situația inculpatei nu s-a schimbat. Dacă vara trecută argumenta că nu-și dorește executarea pedepsei și de aceea și a primit condiționarea suspendată, mai mult decât blândă, pentru ca să poată să se angajeze în câmpul muncii și să recupereze daunele atât materiale, cât și morale, cauzate familiei copilului, astăzi, la peste un an și câteva luni, constatăm că nu s-a făcut absolut niciun efort ca să se angajeze oficial și să înceapă să recupereze aceste daune, deși în contul bugetului de stat deja au fost făcute plăți în baza sentinței care i-a fost dictată”, a declarat Doina Ioana Străisteanu, avocata familiei fetiței de 12 ani, decedate în accidentul de la Ciocana.

„Când vorbim despre pedepse pentru decese cauzate ca urmare a accidentelor rutiere, pentru șoferii care primesc sentințe cu suspendare condiționată a pedepsei, chiar și în procedură simplificată, adică după ce-și recunosc vina, contează foarte mult și comportamentul. Nimeni nu este asigurat că nu i se va întâmpla o asemenea situație, fiind implicat într-un accident soldat și cu deces, dar totuși, contează foarte mult comportamentul. Nu poți în coridor să vorbești brutal cu mama copilului pe care l-ai ucis și în sala de ședințe să te apropii și să spui „scuză-mă” sau „îmi cer mii de scuze” sau „regret de un milion de ori, aș fi întors ziua înapoi, aș fi procedat altfel”. Contează cum te comporți și în sala de judecată, dar și în afara sălii, iar pentru noi toți ceilalți din societate, justiția nu trebuie doar făcută, ea trebuie să fie văzută și când solicităm executare reală, nu cu suspendare, noi avem în vedere că recunoașterea sau restabilirea echității sociale presupune ca să fie o pedeapsă, să se simtă, să se vadă că această pedeapsă este pusă în executare”, a mai adăugat avocata.

Familia Anastastiei cere ca șoferița vinovată de moartea fetiței lor să fie arestată. „Arestarea preventivă, pe care o solicită atât procurorul, cât și noi, vine, de fapt, în executarea sentinței pronunțate și ea poate fi executată nu neapărat în Penitenciarul 13, dar și în penitenciarul Rusca, cu atât mai mult că arestarea preventivă s-ar face în baza unei sentințe, întru executarea eventualei pedepse. Da, infracțiunea este din imprudență, noi nu insistăm mai mult decât pe aplicarea unei pedepse cu executare reală, încasarea prejudiciului material și moral, având în vedere că parte civilă în acest caz este și Parcul de Troleibuze, și compania de asigurări. Urmează să vedem care va fi cea de a doua sentință, după rejudecare, pe 21 noiembrie 2024”, a precizat Doina Ioana Străisteanu.

Distribuie articolul: