Agenția Servicii Publice (ASP) își modernizează flota de vehicule pentru examinarea candidaților la categoriile C/CE și D/DE, achiziționând unități noi de transport cu transmisie semiautomată. De asemenea, pentru iubitorii vehiculelor pe două roți, se vor facilita obținerea subcategoriilor AM și A1.

Vehiculele actuale din categoriile C și D vor fi eliminate treptat din uz, fiind considerate „vechi și depășite tehnic”, frecvent cauza unor defecte care duc la contestații și nemulțumiri.

Executivul a aprobat și modificări ale cadrului normativ. Candidații care dețin un permis pentru o categorie inferioară cu transmisie mecanică (precum B sau C) și doresc să obțină o categorie superioară (C sau D) vor susține examenul practic pe vehicule cu transmisie automată sau semiautomată. Totuși, noul permis nu va include restricția „10.02” (transmisie automată) dacă persoana are deja un permis pentru o categorie cu transmisie manuală și este familiarizată cu utilizarea cutiei de viteze manuale.

În plus, cetățenii cu permis categoria B vor putea conduce motorete și scutere din subcategoria AM fără a susține examen practic. Cei cu permis B de cel puțin 2 ani vor putea obține dreptul de a conduce motociclete din subcategoria A1 după absolvirea unui curs practic, fără a mai fi necesar un examen la ASP.

Totodată, s-a propus ca certificatele de absolvire a școlilor auto să fie valabile doar un an. După acest termen, candidații vor trebui să urmeze din nou cursuri practice pentru a putea susține examenul. ASP motivează aceste schimbări prin dorința de aliniere la standardele internaționale și de a încuraja tranziția către vehicule automate, considerate mai sigure și mai ecologice.

Distribuie articolul: