Administratorul rețelei de magazine sociale Merișor, asociată cu Ilan Șor, Vitalie Cușnir, a depus mărturie în instanță în procesul împotriva partidului neconstituțional „Șor” și vicepreședintei acestuia, Marina Tauber. Un detaliu notabil este că avocatul lui Cușnir, Aureliu Colenco, care anterior a reprezentat interesele lui Șor și ale partidului său, l-a asistat și în această audiere, deși Cușnir era martor al acuzării. În timpul procesului, Colenco îi sugera frecvent lui Cușnir răspunsurile la întrebările adresate de procuror.

Ședința de judecată din 8 octombrie, legată de finanțarea ilegală a partidului „Șor” și a Marinei Tauber, a început cu obiecțiile avocaților acestora față de audierea lui Vitalie Cușnir în calitate de martor. Ei au argumentat că Cușnir fusese anterior acuzat în acest caz și, prin urmare, nu poate fi martor. Cu toate acestea, Procuratura a prezentat o decizie care arată că Cușnir a fost eliberat de răspunderea penală și a primit doar o sancțiune administrativă, scrie Newsmaker.md.

Răspunzând la întrebările procurorului, Cușnir a povestit că, pe 9 martie 2023, a fost reținut de forțele de ordine, care i-au confiscat câteva genți cu pachete ce conțineau bani. Cu toate acestea, el susține că nu știa că în pachete erau bani înainte ca acestea să fie deschise. Această afirmație a surprins, deoarece Cușnir declarase anterior că ajuta la distribuirea salariilor angajaților partidului, deoarece contul bancar al partidului fusese blocat. Nimeni din instanță nu a comentat însă contradicțiile între aceste afirmații.

Cușnir a mai spus că l-a cunoscut pe Ilan Șor între 1996 și 2000 și că a fost invitat la ziua acestuia de naștere în 2020, în Israel, unde au discutat despre „materiale de propagandă, hârtie de birou și alte lucruri”. De asemenea, el a declarat că este membru al partidului „Șor” încă de la înființare și că a făcut donații în repetate rânduri, inclusiv pentru campania electorală a bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul.

Cușnir a fost întrebat de mai multe ori dacă îl cunoaște pe un anume Victor Guțuleac. El a răspuns că a comunicat cu un oarecare Victor printr-o aplicație specială, dar nu-i cunoștea  numele de familie. De asemenea, a afirmat că Marina Tauber nu i-a cerut niciodată să participe la transportarea banilor. Acest lucru a nedumerit procurorul, deoarece, în timpul anchetei, Cușnir susținuse contrariul.

Procurorul Tatiana Nadulișneac i-a arătat lui Cușnir declarațiile sale anterioare, iar acesta a confirmat că îi aparțin și că semnătura sa se află pe procesul-verbal al interogatoriului. În acele declarații, Cușnir a spus că Marina Tauber i-a cerut să ajute la transportarea banilor, dar el a refuzat, deoarece auzise de finanțarea ilegală a partidului. Totuși, mai târziu a fost sunat de Victor Guțuleac (în timpul anchetei, Cușnir a menționat numele Guțuleac) și i-a cerut insistent ajutorul pentru transportarea mijloacelor financiare. În aceleași declarații, Cușnir a sugerat că Marina Tauber i s-ar fi plâns lui Ilan Șor de refuzul său.

Numele lui Victor Guțuleac a fost menționat de mai multe ori în timpul interogatoriilor altor martori în procesul privind finanțarea ilegală a partidului „Șor”. Din mărturiile lor a reieșit că Guțuleac este o persoană de încredere a lui Șor, responsabilă de organizarea transportării banilor din surse externe către activiștii partidului din regiunile Moldovei, precum și de coordonarea activității curierilor.

Pe lângă aceste neconcordanțe din timpul interogatoriului lui Cușnir, este de remarcat și faptul că avocatul martorului acuzării, Aureliu Colenco, care anterior a reprezentat interesele partidului „Șor”, i-a sugerat constant răspunsuri lui Cușnir în timpul ședinței de judecată, a ajustat formulările și chiar a dat din cap aprobator. Când judecătoarea Olga Bejenar i-a făcut observație avocatului, acesta a răspuns: „Știu aceste declarații mai bine decât el însuși”.

De menționat că Procuratura Anticorupție a anunțat, pe 30 mai 2023, finalizarea anchetei penale împotriva partidului „Șor” și a vicepreședintei acestuia, Marina Tauber. Tauber și partidul său sunt acuzați de falsificarea rapoartelor de finanțare a campaniei electorale și de faptul că au primit bani de la o grupare criminală.

Conform rechizitoriului, Marina Tauber, candidată a partidului „Șor” la alegerile pentru primăria Bălți din 2021, „intenționat și în înțelegere prealabilă cu conducerea formațiunii și cu gruparea criminală condusă de oligarhul fugar Ilan Șor”, a primit pentru campania sa electorală peste 9,7 milioane de lei. În același timp, potrivit materialelor anchetei, o parte din bani au fost declarați drept donații de la 104 persoane care, de fapt, nu au oferit nicio sumă partidului.

Procurorii o mai acuză pe Marina Tauber că, în calitate de vicepreședinte al partidului „Șor”, a primit încă 195,5 milioane de lei finanțare ilegală din partea „grupării criminale Șor” pentru promovarea formațiunii și preluarea puterii în Moldova.

În martie 2024, instanța a audiat un alt martor al acuzării în acest caz. El a povestit că a ajutat la distribuirea și transportul banilor în Moldova la solicitarea unui prieten, care susținea că acești bani erau destinați protestelor și organizării evenimentelor partidului. Martorul a declarat că primea bani (2-3 milioane de lei) de la persoane necunoscute, îi distribuia și îi preda unor presupuși membri ai partidului.

Distribuie articolul: