Bașcanul UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, susținută de partidul Șor, declarat neconstituțional, și având statutul de învinuită pentru acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat, a pierdut definitiv procesul intentat pentru apărarea onoarei împotriva președintei Maia Sandu.

Decizia finală de respingere a acțiunii a fost pronunțată de magistrații Curții de Apel la mijlocul lunii septembrie, dar a fost publicată pe site-ul instanțelor de judecată pe 8 octombrie, scrie  anticorupție.md.

Contestația bașcanei Evghenia Guțul a fost depusă pe 6 iunie, la Curtea de Apel Chișinău, după ce acțiunea sa a fost refuzată de magistrata Natalia Russu. Instanța de fond a concretizat că Guțul nu va mai putea să se adreseze repetat în judecată „cu aceeași acțiune, împotriva aceluiași pârât și cu același obiect și aceleași temeiuri”.

Evghenia Guțul a declarat că președinta Maia Sandu nu a semnat decretul de confirmare a sa ca membru al Guvernului Republicii Moldova, așa cum prevede legea din 1994. Maia Sandu a comentat  că „o persoană care lucrează pentru o grupare criminală, o persoană care face declarații împotriva propriei țări nu are ce să caute în Guvernul Republicii Moldova”.

În investigația Bașcaniada: ofensiva rusă pentru șefia autonomiei găgăuze, portalul Anticoruptie.md a deconspirat faptul că „lumea rusă” a avut și are încă o influență puternică în regiune, iar majoritatea liderilor de opinie și politici nu-și ascund „legăturile periculoase” cu administrația de la Kremlin. Rusia a fost prezentată ca un garant al binelui social și al viitorului sigur și în retorica Evgheniei Guțul, susținută de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru escrocherii în proporții deosebit de mari în dosarul Frauda bancară.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, examinează cauza în care guvernatoarea regiunii găgăuze și o secretară din cadrul Oficiului Central al fostului Partid „Șor”, Svetlana Popan, sunt inculpate pentru acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat.

Cele două învinuite nu au recunoscut faptele comise. Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57.500 la 92.500 de lei sau cu închisoare de la doi la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la doi la cinci ani.

Distribuie articolul: