Ion Chirtoacă este unul dintre cei mai cunoscuți comedianți de stand-up din Republica Moldova, apreciat în special pentru stilul său de umor negru. Totuși, puțini cunosc tragediile care i-au marcat viața. Într-un monolog oferit lui Dorin Galben, Ion și-a dezvăluit povestea: conflicte familiale, violență, momente în care a fost lovit cu toporul și descoperirea tatălui său spânzurat, scrie UNIMEDIA

„Am avut o familie normală. Nu eram nici prea bogați, nici prea săraci. Era ca orice altă familie. Părinții, în general, erau plecați peste hotare. Noi, cu sora mea, eram mai mult cu bunica, cât a fost în viață. După ce bunica a decedat, tata a revenit acasă, dar mama era mai mult plecată”, spune Ion.

Ion își amintește mai degrabă de momentele neplăcute și triste, decât de cele bune.

„Asta se întâmpla doar în perioada sărbătorilor. Cumva, chiar și acum m-a marcat, pentru că eu nu sărbătoresc deloc. Când vine perioada dată , parcă mă întristează, mă blochează ceva. Mama, de obicei, era plecată peste hotare și revenea doar de sărbători, ca să ne vedem, iar tata era mereu sub influența alcoolului și urmau bătăile. Eu, care eram mic, voiam cumva să intervin, dar nu aveam forță fizică. Îi spuneam mereu tatălui că, atunci când voi crește mare, o să mă antrenez și o să-i dau înapoi”, afirmă tânărul

Erau momente când casa ardea. De exemplu, era o masă de sărbătoare, a scos-o afară, a aruncat totul, hainele erau strânse și date foc. Poliția mai venea la noi, câteodată. Uneori credeam că polițistul o să intervină cumva, dar stăteam la poartă și vedeam cum tata scotea polițistul și îl arunca în drum”, adaugă stand-upperul.

„Hainele mamei erau turnate cu benzină și ardeau”

Pe 2 septembrie 2013, Ion s-a întors acasă și a găsit haos: geamuri sparte și hainele mamei incendiate. Tatăl, beat, a încercat să-i smulgă telefonul când a sunat la poliție. După ce a găsit-o pe mama, rănită, a chemat autoritățile.

„Anul 2013 a fost un an care m-a marcat. Era ziua de 2 septembrie, când am revenit acasă. Când am intrat în ogradă, am văzut geanta mamei, pentru că trebuia să plece. Am observat că geamurile erau sparte, iar hainele din gențile mamei erau aruncate la poartă. Erau date cu benzină și puse pe foc. Am înțeles că fusese o ceartă, dar nu le-am găsit nici pe sora mea, nici pe mama. Tata era beat în casă.

Am luat telefonul, am sunat la poliție, dar tata mi l-a smuls și l-a rupt în două. Am decis să plec, deoarece nu mai puteam sta acolo. Presupuneam unde ar putea fi mama și sora mea, le-am găsit, iar mama avea o vânătaie mare pe cap, era umflată.

Poliția a venit și am explicat situația. I-am rugat pur și simplu să-l țină câteva zile la ei, până când mama avea să plece. După aceea, mama a plecat, iar el s-a întors acasă, pe 10 septembrie. S-a comportat cumva ciudat. Noi din start am discutat și el a spus: „Hai să împărțim casa în două, voi trăiți acolo, eu aici”.

Pe 11 septembrie trebuia să meargă din nou la inspectoratul de poliție. Cumva, m-a rugat să am grijă de casă. Credea că se duce și că va fi închis sau ceva de genul”, mărturisește tânărul.

„A urmat ziua de 12 septembrie, când m-am trezit dimineața mi-am zis: „Îmi pare că s-a spânzurat”. Din start aveam acest gând în cap. M-am dus în cameră să văd dacă nu este acolo. Am văzut că nu era, patul era strâns. Parcă nu voiam să mă duc la liceu, așa că am început să mă prefac că sunt bolnav. I-am spus surorii mele că mă doare gâtul și că nu știu unde sunt pastilele. Sora mea mi-a zis: „Du-te la frigider”. Când am ieșit din cameră și m-am îndreptat spre frigider, m-am întors din reflex, uitându-mă pe geamul care dădea spre grădină. Acolo era scara care urca în pod. Am văzut scara și când m-am întors capul într-o parte, am văzut că tata s-a spânzurat de scară. Cred că am rămas înmărmurit. Nu știu cât timp am stat așa, dar imaginea aceea mi-a rămas întipărită. Timp de o lună după ce a murit, în fiecare noapte aveam același vis, în care mă vedeam mergând acolo”, povestește Ion.

Mai multe puteți afla privind monologul.

 

Distribuie articolul: