În contextul alegerilor din 2024, Natalia Morari, candidată independentă la Președinție, a anunțat astăzi un program ipotecar de stat cu o dobândă anuală de doar 1%. Ea promite că va implementa acest program imediat ce va câștiga alegerile.

Aceasta va fi una dintre primele mele inițiative legislative în calitate de președinte, deoarece o ipotecă accesibilă înseamnă că tinerii nu vor pleca din țară și că diaspora se va putea întoarce, având o viață confortabilă, similară cu cea pe care erau obișnuiți să o aibă în străinătate”, a declarat Natalia Morari.

Câteva aspecte ale acestei inițiative:

  1. Reglarea prețurilor pe piața imobiliară:
    Prima etapă vizează echilibrarea pieței imobiliare prin creșterea ofertei de apartamente și simplificarea procesului de eliberare a actelor pentru construcții, reducând astfel prețurile locuințelor.
  2. Sistem de creditare avantajos prin Banca Națională:
    Se propune reluarea unui model de succes din trecut. În anii ’90, Parlamentul a obligat Banca Națională să aloce băncilor comerciale cu o dobândă de 0,5% anual, resurse necesare pentru finalizarea clădirilor cooperative.
  3. Crearea Agenției Naționale de Ipotecă:
    Crearea unei agenții specializate care va oferi credite ipotecare direct cetățenilor, va prelua riscurile de la băncile comerciale și va garanta stabilitatea pieței imobiliare.”, a explicat Morari.

Distribuie articolul: