Dacă tranzitul prin Ucraina ar fi complet întrerupt, Republica Moldova ar putea primi gaze naturale prin coridorul transbalcanic din Turcia – ruta pe care România și Bulgaria o foloseau înainte de a ocoli Ucraina.”

Aceasta este declarația Otiliei Nuțu, expertă în energetică la Expert Forum București, care a explicat că Rusia are mai mult de câștigat din vânzarea de energie către Europa prin Ucraina decât Ucraina din tarifele de tranzit pentru gaz și petrol, anticipând „negocieri dificile” după 1 ianuarie 2025, scrie radiomoldova.md.

„În eventualitatea în care s-ar întrerupe complet tranzitul prin Ucraina, asta ar însemna că pe dumneavoastră vă interesează cum ar ajunge gazul în Transnistria, pentru că malul drept consumă gaz din alte bărci. Gazul respectiv poate să fie tranzitat prin Turcia și prin coridorul transbalcanic, adică pe vechea rută de gaz prin care importau România și Bulgaria pe timpuri, înainte să fie ocolită Ucraina cu totul. Deci ar exista această capacitate. Însă, pe de altă parte, Chișinăul are o pârghie de negociere mult mai puternică cu Tiraspolul din cauză că un astfel de tranzit s-ar putea face doar cu acordul Chișinăului. Adică, practic, ai o pârghie în plus de discuție”, a spus ea.

De menționat că, în pofida războiului, gazul rusesc continuă să tranziteze Ucraina pentru a ajunge în Europa datorită actualului contract pe cinci ani, semnat la sfârșitul anului 2019. Ucraina a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia privind prelungirea acestui Acord, care expiră la sfârșitul anului 2024. La rândul său, Uniunea Europeană a declarat că nu vede de ce ar fi nevoie de prelungirea Acordului.

Distribuie articolul: