Expoziția „Colonia germană Emmental – reflecții plastice” organizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Primăria comunei Pervomaisc, marchează 210 ani de la stabilirea primilor coloniști germani în Basarabia.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Primăria comunei Pervomaisc au plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției „Colonia germană Emmental – reflecții plastice”, care va avea loc pe 17 septembrie 2024, la ora 13:00, în incinta muzeului.

Expoziția prezintă lucrările artistei Antonina Zaharia, originară din fosta colonie Emmental (azi comuna Pervomaisc). Peisajele rurale, portretele și compozițiile abstracte expuse oferă o incursiune vizuală în istoria, viața cotidiană și moștenirea culturală a coloniștilor germani din Basarabia.

Vă așteptăm să descoperiți povestea unei comunități care a contribuit la diversitatea și prosperitatea regiunii noastre. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 17 septembrie – 9 octombrie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, nr. 121A, Chișinău.

Germanii din Basarabia au format ultimul val de emigranți germani stabiliți în „Rusia Nouă” după înfrângerea Imperiului Otoman de către Rusia, în mai 1812. În Apelul „Către germanii din ducatul Varșoviei”, din 29 noiembrie 1813, țarul Alexandru I, invită coloniştii germani să se stabilească la Marea Neagră, promiţându-le pământ şi libertăţi. Imigranţii au venit mai cu seamă din sud-vestul Germaniei şi din Prusia.

Această minoritate a dezvoltat în Basarabia, pe parcursul a 125 ani de colonizare, o comunitate prosperă, căreia îi era caracteristică autonomia locală şi o etică protestantă temeinică. Coloniștii germani au conveţuit în vecinătate paşnică cu celelalte comunități etnice și religioase. În 1940, ca urmare a pactului Molotov-Ribbentrop (1939), au fost strămutați 93 500 germani din Basarabia și stabiliţi în mare parte în Polonia ocupată. La începutul anului 1945 aceștia au fost nevoiți să evadeze și să-şi creeze o nouă viață într-o Germanie divizată.

Expoziția explorează povestea și moștenirea coloniștilor germani din Emmental (azi comuna Pervomaisc), una dintre cele mai mari colonii germane din Basarabia, reflectată în picturile Antoninei Casap, originară din această localitate. Lucrările expuse evocă peisaje rurale de o serenitate aparte, arhitectura specifică satelor germane, portrete care surprind viața cotidiană a coloniștilor, tradițiile și obiceiurile din comunitate, dar și compoziții abstracte care reflectă dinamismul schimbărilor culturale și sociale.

Discursul expozițional oferă o nouă perspectivă asupra modului în care arta poate interpreta istoria unei comunități. Fiecare lucrare expusă este o punte între trecut și prezent, o invitație la meditație asupra modului în care istoria ne modelează identitățile colective și individuale.

Distribuie articolul: