Editura Paralela 45, în parteneriat cu Teatrul AlexieMateevici de la Chișinău, vă invită pe 31 august, de la ora 17.00, într-un spațiu artistic comun, la un dialog între treatru, literatură și modă, pornind de la antologia de proză scurtă „Garderoba”, coordonată de Diana Iepure. Astfel, vă propunem să marcăm Ziua Limbii Române cu un dialog real despre sincronizare din toate punctele de vedere în rândul artiștilor de pe ambele maluri ale Prutului, depășind diferite forme de festivism inutil.

Vom avea ocazia să ne convingem, actori, scriitori, scenografiși designeri, deopotrivă, cât de mult avem nevoie de abrodărinoi, nonconformiste. Vă așteptăm, în număr cât mai mare, în curtea primitoare a teatrului Alexie Mateevici, la un eveniment în care și publicul poate deveni actor, dacă își dorește asta. Seara va începe cu un performance al actorilor Teatrului Alexie Mateevici, inspirat din Garderoba și va continua cu un dialog, având la bază textele antologate, alături de autorii lor, dar și de oameni de cultură din Republica Moldova.

Evenimentul este organizat cu sprijinul „Purcari”, liderul incontestabil în rândul vinurilor de clasă premium din Republica Moldova, care ne va oferi câte un pahar de spumant răcoros.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Invitați: Elena Hatman, Maria Ivanov, Anda Vahnovan, Dumitru Crudu, Ivan Pilchin, Emanuela Iurkin, Maria Pilchin, Iulian Fruntașu, Cătălina Bălan, Diana Iepure, Victor Untilă, Alexandra Zosim, Ilinca Hatman, Diana Boșcov, Giasti Sirah, Valentina Ostap, Cătălina Budu, Ludmila Botnaru.

Despre Teatrul Alexie Mateevici

Teatrul  „Alexie Mateevici”  este o instituție publică, fondată de Ministerul Culturii în Republica Moldova, care are drept misiune promovarea  artei teatrale lirice, dramatice și a educației non-formale pentru toate categoriile de public. Primele reprezentații teatrale au loc în  1979, în cadrul Filarmonicii de Stat din Moldova, colectivul  fiind ghidat  de actorul și regizorul Andrei Vartic.

De-a lungul anilor, trupa teatrului a fost formată din actori precum: Nina Hasnaș, Rodica Alici, Eliza Bodean, Gheorghe Târțău, Vasile Cașu, Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ludmila Botnaru, Boris Bechet, Alexandru Grecu, Lina Mândru, Ion Popescu, Vitalie Rusu etc. Din 1989, trupa de actori de pe lângă Filarmonica de Stat a Moldovei devine Teatrul de Stat „Alexie Mateevici”, atestat cu sediul pe strada Alexei Șciusev 93, unde se află până în prezent. Printre spectacolele montate în acea perioadă au fost: „Oameni, păsări și animale”, „Pânze la orizont”, „Halta viscolelor”, „Soacra cu două nurori”, „Oamenii de paie”, „Revine Marea Sarmațiană”, „Avatarii faraonului Tla”.

Funcția de secretar literar a fost deținută de nume mari dincultura națională, precum: academicianul Mihai Cimpoi, jurnaliștii Alexandru Buhanțov și Rodica Mahu, cineastul și poetul Anatol Codru.

Despre Colecția Se poartă cartea

Purtăm în noi cărțile pe care le iubim și care ne-au modelat, de-a lungul timpului, viziunea asupra lumii. Colecția „Se poartă cartea a Editurii Paralela 45 mizează pe putereatransformatoare a lecturii și ne invită privim lumea prinfiltrul modei, construind un fel de garderobă livrescă, văzutădin perspectiva literaturii și a nonficțiunii. Colecția s-a lansat anul acesta la Bookfest București, cu două volume : „O nouăvictimă a modei”, de Ovidiu Buta șiGarderoba. Anthologie de proză scurtă”, coordonată de Diana Iepure.

Despre Editura Paralela 45

Înințată în 1994, Editura Paralela 45 este una dintre cele mai mari și mai prestigioase edituri românești. Oferim bibliolilorde toate vârstele colecții de cărți educaționale, literaturăpentru copii și adolescenți, cțiune și noncțiune. Mottoulnostru este „O editură pentru generații”, iar cărțile din celepatru domenii editoriale principale pe care le dezvoltăm se adresează cititorilor de toate vârstele, însoțindu-i pe copii de la etapa învățării literelor, împreună cu părinții și profesoriilor, și până la etapa pregătirii pentru admiterea la facultățiprestigioase. Îi încurajăm pe cititorii noștri le transmităcelor dragi dragostea pentru citit, astfel încât Ziua Lecturii nu e doar un eveniment anual, ci un ritual de zi cu zi.

Despre brandul Sasha Sesame Space

Sasha Sesame Space este un brand dedicat creării accesoriilordin piele naturală, fabricate manual care combină moda, funcționalitatea și individualitatea și dezvoltă un laboratorexperimental dedicat biomaterialelor. Aici, inovația șisustenabilitatea se îmbină pentru a crea materiale alternative. Accesoriile din piele Sasha Sesame sunt o combinație perfectăîntre artă și meșteșug.

Despre vinurile DOR

Lansate în 2015, Vinurile DOR constituie un omagiu aduscelui mai profund și românesc dintre sentimentedorul. În2017, colecția este suplinită cu o serie de vinuri spumante, menite a da culoare momentelor de reîntâlnire a oamenilorcare și-au dus dorul.