Marina Trofimciuc, medic ORL din Republica Moldova stabilită în Canada de ceva timp, a decis să atenționeze publicul despre sucul Noni și secta care s-a format în jurul acestuia, susținând că acest supliment alimentar ar trata orice tip de boli.

 

„Despre sucul NONI și promovare agresivă. Cele expuse în acest video reprezintă indignarea mea față de nivelul de absurditate la care se ajunge în goana după vânzări. Problema gravă pe care o văd eu este faptul că s-a întrecut măsura admisibilului. Pe internet apar poze cu copii inflamații oculare și NONI lipit la ochi, copii cu otite purulente cu NONI picurat în ureche, cu bolnavi de diabet care își abandonează tratamentele pentru ca NONI ar ajuta, dar între timp organismul trebuie să se “curățe “ de medicamente. NONI NU este medicament, NU este tratament! Nu are prospect, NU are contraindicații la urmă urmei, NU are reacții adverse. Oare asta nu vă pare suspect? Nu neglijați sănătatea Dvs și a copiilor. Dacă doriți să îl beți ca supliment alimentar, poftim, doar ca nu intrați în aberații, fără fanatism!, a atenționat medicul.

Sucurile Noni pot ajunge să coste până la 1.000 de lei moldovenești pentru o sticlă de 500 ml, deși prețurile variază. În descrierea produselor, companiile susțin că acestea ar avea beneficii curative și ar fi indicate chiar și pentru bebeluși, scrie realitatea.md

 

Conform surselor publice, sucul Noni este extras din morinda citrifolia, cunoscută sub diverse denumiri, precum citrifolia mare, dud indian, nunaakai (Tamil Nadu, India), găluște de câine (Barbados), mengkudu (Malaezia), dud de plajă, fructe de brânză sau noni (Hawaii). Aceasta este o plantă din familia cafelei, Rubiaceae, originară din Asia de Sud până în Australia.

Noni a fost evaluată în studii clinice preliminare pentru tratarea cancerului, însă fără succes. Deși US National Cancer Institute a efectuat studii preliminare privind potențialele efecte preventive împotriva cancerului de sân, din 2007 nu au mai fost înregistrate alte studii clinice asupra beneficiilor potențiale pentru sănătate sau efectelor anti-boală. Efectele noni asupra sănătății umane rămân nedefinite științific. Aplicațiile în medicina populară nu au fost confirmate științific pentru a îmbunătăți sănătatea sau a preveni bolile.

Distribuie articolul: