Gheorghe (Jora), un cetățean moldovean, a fost încarcerat în cea mai dură închisoare din lume, acuzat de trafic de droguri. Într-un interviu cu un blogger, el a povestit detalii despre viața și condițiile din închisoarea „Perla Mare” din Panama.

Panama nu are reprezentare diplomatică în Republica Moldova, iar atunci când poliția de acolo l-a arestat, nici măcar nu știa de existența țării noastre, scrie point.md

Într-un interviu, Gheorghe i-a povestit bloggerului de călătorii Vova Carmanov, în secret, despre viața trăită după gratii în America Latină.

Potrivit moldoveanului, nu există reguli standarde în acea închisoare, cum ar fi rutina de dimineață și de seară – să te trezești și să te culci. Deținuții dorm, se trezesc și se culcă oricând doresc, iar prețurile în pușcărie sunt de zece ori mai mari decât în altele.

De exemplu, prin intermediul celor din administrație, poți cumpăra un smartphone cu 1.000 de dolari, care în afara închisorii costă cel mult 100-120 de dolari.

La fel se întâmplă și cu mâncarea.

Trebuie să plătești prea mult pentru orez, ouă și crenvurști. Și nu le poți obține fără să mituiești gardienii”, explică Gheorghe.

Deși deținuții sunt lăsați singuri în cea mai mare parte a zilei, este aproape imposibil să evadezi din închisoarea respectivă, datorită junglei și munților care o înconjoară.

„Ultima și singura încercare de evadare a avut loc în 2017: deținuții au fost prinși după două zile”, povestește Gheorghe.

O altă problemă cu care se confruntă pușcăriașii este căldura.

În închisoare nu există aparate de aer condiționat sau frigidere. Astfel, pentru a preveni alterarea produselor alimentare, moldoveanul cumpără gheață de la gardieni.

„Principalul lucru aici este să-ți învingi temerile. Fără asta nu poți supraviețui în pușcărie”, afirmă Gheorghe.

Așadar, pentru a supraviețui, Gheorghe a fost nevoit deseori să intre în conflict, întrucât în această închisoare, sub același acoperiș, stau criminali, maniaci, traficanți de droguri, care aplică, în mare parte, forța fizică.

Cu toate acestea, moldoveanul încearcă să vadă partea plină a paharului și este optimist în ceea ce privește viitorul. El citește mult și joacă șah. Mai mult, acesta a obținut locul doi la un turneu de șah.

Bărbatul conștientizează că el este de vină pentru toate problemele sale, atenționându-i pe cei care vor să riște și să obțină bani rapid, pe căi ilegale.

„Riscurile mari implică nu numai recompense mari, ci și pedepse lungi cu închisoarea în cealaltă parte a lumii”, spune Gheorghe.

Distribuie articolul: