Media din regiune și din Rusia raportează că Moldova va furniza energie electrică Ucrainei. În urma întrevederii șefilor de Externe din trilaterala Chișinău-București-Kiev de săptămâna trecută, s-a planificat construirea în Republica Moldova a unor generatoare de energie electrică alimentate cu gaze ucrainene, relatează informator.ua.

Moldova este pregătită să instaleze centrale electrice pe teritoriul său, iar energia ar putea fi produsă folosind gaze naturale furnizate de Ucraina, subliniază sursa citată, scrie IPN.

În cadrul proiectului, statele intenționează să facă infrastructura de gaze „fiabilă din punct de vedere comercial”, au trasat Dmitri Kuleba, Mihail Popșoi și Luminița Odobescu și au discutat despre situația actuală de securitate din regiune, precum și despre perspectivele de cooperare, face trimitere Informator.ua la un mesaj de pe site-ul Ministerului de Externe al Ucrainei.

În special, părțile au remarcat importanța prioritară a dezvoltării conexiunilor electrice regionale și s-au angajat că vor lucra împreună pentru a spori capacitatea conductei transbalcanice de gaze ca parte a Coridorului vertical de gaze.

Mai mult, șefii ministerelor de Externe și-au exprimat disponibilitatea de a lucra pentru creșterea eficienței și volumului tranzitului de mărfuri, în primul rând, produse agricole, din (spre) Ucraina prin Moldova și România către porturile dunărene, acordând prioritate deosebită căilor ferate în cadrul „Traseelor solidarității”.

„Republica Moldova și România își confirmă disponibilitatea de a contribui la reconstrucția post-conflictuală a Ucrainei. Amplasarea geografică le permite Republicii Moldova și României să joace un rol semnificativ în sprijinirea reconstrucției și să acționeze ca un hub logistic pentru companiile și organizațiile implicate”, au subliniat decizionarii. Cele trei țări intenționează să lucreze împreună pentru armonizarea parametrilor de calitate a gazelor naturale și dezvoltarea de proiecte dedicate producției de hidrogen verde folosind surse de energie regenerabile.

Totodată, Moldova și România și-au reafirmat sprijinul pentru Comunicatul comun privind bazele păcii în Ucraina și disponibilitatea de a lucra pentru stabilirea unei păci juste pentru Ucraina, în cadrul viziunii prezentate de partea ucraineană la Primul Summit Global al Păcii.

Distribuie articolul: