Au trecut aproape 11 luni de la omorul Iasminei Musteață, copila de 7 ani din satul Recea, raionul Râșcani. Judecătorii încă nu au emis o hotărâre în acest caz. Principalul suspect este vecinul fetiței, Alexandru Ghelan, în vârstă de 22 de ani. Echipa Life Moldova a aflat detalii de la avocatul familiei Iasminei, Victor Pavlov, despre concluziile expertizelor, declarațiile învinuitului în instanță și probele pe care se bazează oamenii legii, scrie UNIMEDIA.

În luna martie 2024, urmărirea penală a fost finalizată, iar dosarul – trimis în judecată. La 24 iunie 2024 a avut loc una dintre ședințele de judecată. S-a întâmplat chiar în ziua în care Iasmina ar fi trebuie să împlinească 8 ani. Mama copilei așteaptă o justiție dreaptă, ea cere oamenilor legii să-l tragă la răspundere pe cel care i-a ucis fiica.

La 24 iunie, avocatul familiei, Victor Pavlov, a făcut mai multe dezvăluiri despre mersul ședințelor de judecată: „Pe parcursul lunii aprilie-mai au fost preconizate 12 ședințe, dintre care lucrative au fost 10. Spre final s-a creat impresia că inculpatul încearcă să tergiverseze dosarul, dar până la urmă a avut loc ședința de audiere a inculpatului, unde acesta a făcut declarații pe marginea învinuirii care i se aduce. Suntem spre finalul cercetării judecătorești, dacă nu vor apărea alte circumstanțe, vom trece la pledoarii.

Potrivit juristului, Alexandru Ghelan este cercetat pentru omor intenționat, cu o deosebită cruzime. În privința inculpatului au fost dispuse expertize psihiatrice: „Au fost efectuate două expertize în spitalul din Bălți și una în spitalul de psihiatrie din Chișinău. Expertizele din Bălți au fost puțin cam evazive, nu s-au expus asupra responsabilității ultimului. Totodată, s-a dat concluzia că acesta are tendința de a spune minciuni. Expertiza din Chișinău a constatat că inculpatul este responsabil și toate acțiunile au menirea doar de a se eschiva de o potențială răspundere penală. Acesta conștientizează nu doar fapta comisă, dar și răspunderea care urmează după această faptă”.

„Aparent, este o faptă lipsită de logică, așa și nu am putut desprinde care a fost scopul lui, pentru ce a făcut-o, din ce considerente. Explicațiile date de el rămân în afara logicii, că venea prea des, că-l striga la poartă. De aceea s-a și făcut expertiza, nu se excludea faptul că ar fi putut avea dereglări psihice. A spus că l-a deranjat că fetița intra în gospodărie fără voie. Și martorii au declarat că era o fetiță mai rebelă, era o fire deschisă putea să se apropie să intre în discuție cu cineva sau să intre la cineva în gospodărie să se joace dacă vedea ceva interesant. Deseori mergea în gospodăria de vizavi a casei fraților Ghelan, unde era gospodăria bunicilor lor. Acolo era o batută, o bară, unde deseori copila mergea și să se joace. Din versiunea inculpatului anume chestia dată l-a deranjat, că venea prea des și se impunea fără voie”.

Inculpatul nu a declarat, în instanță, că i-ar fi spus vreodată Iasminei să nu mai vină la el și la fratele său: „Invers, a declarat că uneori chiar o servea cu dulciuri. Nu a fost cazul să i se explice copilei că nu este binevenită în gospodărie sau că i se interzice. Dimpotrivă, mama Iasminei îi spunea mai bine să nu meargă încolo, dar când un copil e primit, servit cu dulciuri și acceptat, evident va mai merge în acel loc, pentru a se juca. Acesta rămâne un semn de întrebare. Era un copil destul de bine educat, în cazul în care i se explica cu un ton mai sever că nu se poate, cred că acel copil nu era să mai vină acolo. Cred că Iasmina mergea ca la prieteni la cei doi frați, ca într-un loc unde nu este respinsă. Nu cred că el poate da un răspuns clar și bine definit de e a făcut fapta”.

Cât despre fratele lui Alexandru, Veniamin, acesta a refuzat să facă declarații în instanță: „În perioada când se impută că a fost comisă fapta, fratele era plecat la Bălți, dar și aici rămân semne de întrebare. S-a întors în momentul când în gospodăria de alături era Alexandur Ghelan și Iasmina. Veniamin are calitate de martor, dar potrivit Codului de procedură penală, fiind fratele inculpatului, el și mama, tatăl său -au folosit de dreptul de a nu face declarații în fața instanței. Sunt anumite semne de întrebare și mizam pe faptul că Veniamin va face declarații în fața instanței, dar nu am putut să-i punem întrebări”.

Din mărturii, fetița era bine dispusă în ziua când a fost omorâtă: „Venise de la grădiniță, a fost o zi obișnuită, cu nimic deosebită de altele. Copila nu era frustrată. Cum a spus și medicul de familie, era un copil argint”.

Cât despre imaginile de pe camerele de supraveghere din gospodăria fraților Ghelan, care au fost șterse, s-a reușit restabilirea lor parțială: „În mare parte au fost restabilite și sunt suficiente pentru a face concluzii despre ceea ce s-a întâmplat”.

În privința Iasminei a fost dispusă expertiza medico-legală, prin care s-a constatat cauza decesului. „Sunt mult prea multe leziuni, sunt descrise cu lux de amănunte, pe 2/3 din pagină și se încadrează ideal în tabloul infracțiunii și în declarațiile inculpatului la faza incipientă. Pe o foaie A4, descrierea leziunilor ocupă cam 90%, ca să înțelegeți cât sunt de multe. Moartea a fost posibilă în intervalul de la 0 la 30 de minute, experții nu pot da un răspuns clar, a decedat momental sau s-a chinuit 30 de minute. Unica ce trebuia să mai fie ca să dispară orice dubii ar fi fost o cameră video în încăperea unde a avut loc omorul”, a precizat avocatul.

Alexandru Ghelan și-a recunoscut vina în faza incipientă, dar apoi și-a schimbat poziția: „Și-a schimbat poziția de apărare începând cu luna octombrie 2023, când a încercat să dea vina pe alte două persoane, versiuni care au fost verificate la faza de urmărire penală și nu și-au găsit confirmarea”.

Potrivit legislației, o persoană poate fi ținută în arest pe una și aceeași cauză consecutiv 12 luni. Persoana a fost reținută pe 8 august, până la 8 august 2024 poate fi menținută măsura arest preventiv. În cazul în care până atunci nu se va reuși să fie pronunțată sentința, există riscul să-i fie aplicată o măsură non-privativă de libertate. Sper să avem o sentință până atunci și mizez pe faptul că va fi o sentință de condamnare. Pedeapsa care îi poate fi aplicată este de 15-20 de ani sau detenție pe viață. Cred că o sentință maximal posibilă ar fi una echitabilă.

Ce a spus tatăl tânărului, dar și avcoatul lui Alexandru Ghelan, contactați de jurnaliștii Life Moldova, aflați din emisiune.

Distribuie articolul: