Locuitorii și vizitatorii Capitalei sunt avertizați să evite scăldatul în lacurile din parcurile municipale și consumul de apă din izvoarele situate în aceste zone. Alerta a fost emisă de specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău, care au constatat că apele sunt poluate și nisipul este contaminat cu bacterii, reprezentând un risc pentru sănătatea publică.

De exemplu, investigațiile de laborator ale apei din lacurile parcurilor „Rîșcani”, „Valea Morilor”, „Valea Trandafirilor” și „La izvor” au arătat că apa se încadrează în clasa 5 de poluare, ceea ce indică o poluare severă, conform Regulamentului privind cerințele de calitate a mediului pentru apele de suprafață. În plus, nisipul de pe plaja „La izvor” a fost găsit contaminat cu enterococi, prezentând un pericol major pentru sănătate, scrie tv8.

Testele de laborator asupra apei din izvoarele din parcurile „Valea Trandafirilor nr. 2”, „Valea Morilor” și „La izvor” au indicat niveluri periculos de ridicate de nitrați, între 56 și 145,2 mg/l, mult peste limita admisă de 50 mg/l. Apa din izvoarele nr. 1 și 2 din parcul „Valea Trandafirilor” conține bacterii coliforme și enterococi intestinali, cu valori de la 3 până la 201 NCP/100 ml, norma fiind de 0 NCP/100 ml.

În perioada imediat următoare, reprezentanții de la Spații Verzi vor instala panouri informative pentru a atenționa suplimentar locuitorii și oaspeții capitalei să evite consumul apei din aceste izvoare. Apa poate fi utilizată doar în scopuri menajere și tehnice, fiind nesigură pentru consumul uman.

 

 

Distribuie articolul: