ARTUR LEȘCU, doctor în istorie, expert WatchDog.MD

Știți când a început cel de-al Doilea Război Mondial? Nu, nu pe 22 iunie 1941! Într-adevăr. Anume așa auzim adesea pe canalele de propagandă pro-Kremlin. Adevărul este însă că dată respectivă este ziua în care Hitler l-a trădat pe Stalin și a atacat imperiul sovietic. Războiul însă dura deja de doi ani.

Un adevăr distorsionat

Cum l-a trădat Hitler pe Stalin? Ce ar putea avea în comun cei doi tirani? Haideți să vedem. Din păcate, ceea ce este evident pentru toată lumea este mai puțin cunoscut pentru mulți dintre noi. Căci, propaganda moscovită, ne-a făcut să avem și astăzi o viziune falsă asupra celor întâmplate.

O viziune istorică necesară

De ce vorbim azi despre aceste date istorice? Pentru că au trecut aproape 90 de ani de la acele evenimente, dar dorința de a realiza punctual planul lui Stalin este încă vie. Rusia continuă să-și dorească extinderea influenței sale în aceleași teritorii pe care voia să stăpânească Stalin. Mijloacele sunt aceleași – intervenții militare, presiuni economice și propagandă. Sunt exact aceleași tactici pe care le-a folosit Uniunea Sovietică înainte, în timpul și după al Doilea Război Mondial.

Începutul războiului

Cel de-al Doilea Război Mondial a început pe 1 septembrie 1939. Zarurile însă au fost aruncate cu o săptâmână mai devreme. Atunci când pe 23 august Hitler și Stalin, prin reprezentanții lor, Ribbentrop și Molotov, au semnat sinistrul Protocol secret și Tratatul de neagresiune sovieto-nazist. În ciuda tuturor normelor internaționale, aceste acorduri hotărau de facto soarta unor națiuni întregi, fără participarea lor.

Invadarea Poloniei

La doar o săptămână de la semnarea pactului dintre Hitler și Stalin, pe 1 septembrie 1939, Germania nazistă a și trecut la îndeplinirea sa, invadând  teritoriile poloneze. În ajutor naziștilor a venit imediat  Kremlinul! Pe 17 septembrie 39, Uniunea Sovietică atacă Polonia. Victoria ocupanților a fost sărbătorită la Brest, prin parade comune, sovieto-naziste. Schimb de felicitări, încurajări și telegrame între cei doi tirani – vor urma și ulterior.

Alianțele monstruoase și urmările lor

Victimele acestei alianțe monstruoase nu vor întârzia să apară. Una după alta cad țări ca Danemarca, Norvegia, Belgia și Olanda – care sunt atacate de Germania nazistă. Dar și  statele baltice și Finlanda, atacate deja de Uniunea Sovietică! Capitulează în cele din urmă și Franța, ultimul aliat al României.

România și Basarabia

Deja a doua zi, după ce francezii își închină steagurile, URSS înștiințează Germania că vrea să anexeze Basarabia.  Așa începe una din cele mai întunecată perioadă din istoria acestui ținut, cu urmări care sunt și azi resimțite. Populația Basarabiei fiind supusă la deportări, foamete și distrugeri ale războiului.

De cealaltă parte a Prutului, România, înconjurată de agresori, rămâne fără niciun aliat. Bucureștiul este silit să renunțe la politica sa de neutralitate. Iar pentru a recupera teritoriile pierdute se orienteze spre axa Berlin-Roma. La putere vine regimul antonescian.

22 iunie 1941 – o dată crucială

Da ce s-a întâmplat de fapt pe 22 iunie 41? Lumea era deja de doi ani în plin război mondial, când în vara lui 41, Germania nazistă a atacat URSS, fără să declare oficial război. Hitler a încălcat înțelegerile cu Stalin din 39. Ș-apoi cum ar fi putut rezista un acord între doi tirani care visau din prima zi să se atace reciproc? Mașinăria de război germană s-a dovedit a fi pur și simplu mai eficientă și nemții au depășit pregătirile sovieticilor, atacând primii.

Ceea ce vă propun eu este să nu uităm! Nici aceste date istorice, dar nici faptul că interpretarea lor falsă este unul din elementele folosite azi de Kremlin în războiul hibrid demarat, inclusiv împotriva Republicii Moldova. Glorificarea victoriei sovietice și prezentarea URSS ca fiind singura forță capabilă să învingă nazismul îi permite azi Moscovei să distragă atenția de la probleme interne și să justifice politica militară externă și agresiunea împotriva Ucrainei vecine.

Distribuie articolul: