Guvernul România a adoptat o strategie ce vizează asigurarea completă a necesităților energetice ale Republicii Moldova, subliniind interdependența securității energetice regionale. Totodată, în contextul închiderii capacităților de producție din România, importurile de energie electrică de aici vor crește considerabil, subliniind necesitatea unei strategii energetice reziliente, scrie national.ro.  

În condițiile fluctuațiilor pieței și vulnerabilităților geopolitice, inclusiv din cauza conflictului din Ucraina, construirea unei infrastructuri energetice robuste este crucială pentru a asigura aprovizionarea continuă și sigură a energiei. Integrarea pieței de energie electrică a Republicii Moldova în cea europeană și consolidarea interconexiunilor regionale reprezintă priorități ale strategiei.

În noul său document strategic, intitulat “Strategia Energetică 2025-2030”, Guvernul român și-a asumat responsabilitatea de a asigura în totalitate alimentarea cu energie a Republicii Moldova. Argumentul principal este că securitatea energetică a României este strâns legată de cea a vecinilor de peste Prut, având în vedere vulnerabilitățile regionale accentuate de evenimentele din Ucraina și poziția sa geostrategică la granița de est a UE.

Documentul subliniază necesitatea urgentă de a construi un sector energetic rezilient, capabil să gestioneze eficient orice criză și să asigure aprovizionarea continuă și sigură cu energie electrică. De asemenea, se evidențiază importanța cooperării regionale pentru dezvoltarea de noi linii de interconectare și alinierea politicilor energetice la standardele europene.

În plus, Guvernul român consideră că marile companii energetice în care deține acțiuni joacă un rol crucial în securitatea energetică regională. Aceste companii sunt văzute ca motoare ale sectorului energetic național și regional, contribuind decisiv la buna funcționare a rețelelor și la asigurarea stabilității în regiune.

Pentru a face față costurilor tot mai ridicate ale energiei, Executivul român a propus introducerea sistemelor de măsurare inteligente și a contractelor de energie electrică cu prețuri dinamice în România. Aceste măsuri sunt menite să ofere consumatorilor un control mai mare asupra consumului de energie și să îi ajute să beneficieze de prețuri mai mici în funcție de cerințele de consum din diferite perioade ale zilei.

Astfel, România își consolidează angajamentul de a juca un rol crucial în asigurarea securității energetice a întregii regiuni, inclusiv a Republicii Moldova, și de a contribui la stabilitatea și dezvoltarea durabilă în domeniul energetic în Europa de Est.

Distribuie articolul: