În Republica Moldova s-a lansat, astăzi, campania de informare „Te privește! Privește pe fiecare!”, în contextul Zilei Mondiale a luptei cu SIDA. Campania este una regională și se va desfășura în câteva țări din Europa de Est și Asia Centrală în anii 2015-2016. Imaginea campaniei regionale, în acest an, este interpreta Vera Brejneva. La nivel național, campania este susținută de: DARA, interpretă și Ambasadoare a Bunei Voințe; Natalia Morari, jurnalistă și prezentatoare TV; trupa „Zdob și Zdub”; Yan Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și lichidarea discriminării și asigurarea egalității; Victor Micușa - hairstylist; Lucia Berdos - președinta Fundației „Felicia” și Elena Pahomov - jurnalistă, prezentatoare TV. Regiunea transnistreană este reprezentată, în această campanie, de Tatiana Scrîpnic, ministru al sănătății din Transnistria și Andrei Mîțacov - atlet.

Potrivit organizatorilor, campania de informare și-a propus să atragă atenția oamenilor asupra necesității testării oportune la HIV și, de asemenea, să accentueze că problema HIV/SIDA ne privește pe fiecare, chiar și pe acei care consideră că aceasta nu îi privește. Pe parcursul unei luni întregi, în Moldova vor fi amplasate bannere și boxe audio cu imaginea/vocea unor personalități cunoscute care ne îndeamnă să facem testul la HIV. De asemenea. În cadrul activităților prilejuite de Ziua Mondială a luptei cu SIDA, se vor desfășura mese rotunde, sesiuni informative, acțiunea „Prinde panglica roșie” și altele.

„Sarcina noastră este să distrugem prejudecățile legate de testarea la HIV și să explicăm unui număr cât mai mare de oameni să facă testul la HIV, să-și afle statutul HIV și să înceapă tratamentul dacă testul s-a dovedit a fi pozitiv – acesta este un pas necesar pentru salvarea vieții – a vieții proprii, a partenerului și a viitorilor copii”, mărturisește Vera Brejneva.

3x6_Brejneva

„Noi avem cu toții un scop comun: cu toții ne dorim să stopăm epidemia HIV și pentru aceasta nu trebuie să facem chiar atât de multe. În primul rând,este necesar să punem capăt ignoranței, prejudecăților și temerilor neîntemeiate, or, anume acestea produc discriminarea. În al doilea rând, trebuie să elaborăm mecanisme eficiente care să asigure accesul neîngrădit la testare. În cel de-al treilea rând, noi, asociațiile obștești și reprezentații structurilor de stat, trebuie să asigurăm toate persoanele care trăiesc cu HIV cu tratament, sprijin și îngrijire oferită în timp util”, afirmă, la rându-i Ruslan Poverga – președinte al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”.

Potrivit estimărilor specialiștilor, în Moldova locuiesc circa 17000 de persoane diagnosticate cu virusul HIV. Oficial, numărul acestora constituie 9398 de persoane. Respectiv, jumătate din numărul total de persoane infectate nu-și cunosc statutul…

Foto: positivepeople.md

Distribuie articolul: