La sfârșitul lunii mai, oligarhul fugar Ilan Șor a anunțat organizarea la Moscova a unui Congres al Blocului prorus „Victorie”, care se opune aderării Republicii Moldova la UE și, implicit, referendumului programat pentru toamnă. Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook, înainte ca aceasta să fie blocată de Meta. În plus, evenimentul a fost programat pentru data de 9 iunie 2024, aceeași zi în care au avut loc alegerile europarlamentare.

„Prieteni, vă confirm că, pe 9 iunie, la Moscova, va avea loc congresul blocului nostru „Victorie”! Ar fi minunat să-l desfășurăm la Chișinău, dar, din păcate, acum este imposibil. Să ne amintim istoria — Vladimir Lenin și-a desfășurat congresele în Elveția, și asta nu l-a împiedicat să învingă. Atunci, ce ne poate împiedica să ne întâlnim pe un teritoriu neutru și prietenos pentru noi — Rusia? Nimic! Cu noi va fi Victoria și viitorul luminos al Moldovei noastre!”, scrisese Ilan Șor, la sfârșitul lunii mai, pe Facebook.

În unele surse din spațiul public s-a speculat că acest eveniment ar fi fost sponsorizat de Kremlin și că suma implicată ar fi de cel puțin 4 milioane de euro. Cu toate acestea, informațiile nu au fost verificate.

Tradițional, la eveniment au participat membrii Blocului, precum și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. De asemenea, discursurile au urmat tradiția evenimentului.

Sunt puțin peste patru luni până la alegerile prezidențiale. Pe 20 octombrie, trebuie să decidem cu toții împreună unde va merge țara în continuare. Cum vor fi aceste luni, cum să luptăm cu regimul PAS, ce trebuie făcut pentru a face viața în Moldova mai ușoară, cum să ne menținem neutralitatea și identitatea – despre toate acestea discutăm astăzi la congres. Văd că propunerile și ideile noastre rezonează cu mulți. Și cel mai important, oamenii înțeleg că Sandu înșală pe toată lumea cu proiectul său de a adera la UE și face totul pentru a trage Moldova într-un fel de aventură militară. Dar Moldova și moldovenii nu vor să lupte. Avem nevoie de pace și dezvoltare progresivă. Avem nevoie ca oamenii noștri să nu părăsească țara, iar cei plecați să se întoarcă, dacă se poate. Nu avem nevoie de UE, avem nevoie de EAEU. Și când vii la secțiile de votare, trebuie să reții asta”, a declarat fugarul.

„Știm că autoritățile penale vor să asigure atât prezența în masă la acest vot, cât și falsificarea. Primim semnale constante despre acest lucru din diferite părți ale țării noastre și din străinătate. Știm că se strâng toate resursele administrative, toți angajații statului. În acele secții de votare în care prezența la vot este insuficientă, buletinele de vot vor fi tipărite și aruncate în urne”, l-a completat bașcana.

 

Distribuie articolul: