Stimați prieteni, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei are onoarea de a invita la unul dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelorZiua Internațională a Muzeelor, care anul acesta va purta genericul Muzeele pentru educație și cercetare

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 mai 2024, întreorele 10:00-18:00, timp în care am pregătit pentru voi o mulțime de activități și surprize.

Program:

În incinta muzeului:

10.00-18.00Vizitarea gratuită a expozițiilorpermanente și temporare ale    muzeului.

11:00-12:00 – Exponatul vorbeșteproiect pentrumuzeu, care cu ajutorul inteligenței artificialedetectează exponatul și îl descrie, prezentat de eleviiIPLT „Gheorghe Asachi”, câștigători ai PremiuluipentruExcelență în ingineriela FIRST LEGO LeagueChallenge Moldova 2024.  

Locație: sala nr. 9 (Bronz), etaj

12:00-13:00Statui muzicaleinstalație care laatingere tactilă generează sunete ale muziciicontemporane, prezentată de câștigătorii PremiuluipentruExcelență în ingineriela FIRST LEGO LeagueChallenge Moldova 2024, elevii IPLT Da Vinci, mun. Chișinău.

Locație: sala nr. 8 (Medievală), etaj

13:00-14:00Robo ghid macheta unei săli demuzeu în care un robot-ghid oferă tururi la distanță darși tururi pentru vizitatorii cu dizabilități ai muzeului, prezentată de către elevii IPLT „Gaudeamusdin mun. Chișinău, câștigători ai Premiului pentruProiectul deinovarela FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.

Locație: sala nr. 6 (Roșie), etaj

15:00-16:00Muzeul în reflectorholograme, baloane de săpun, alge luminiscente, led-uriprogramabile, prezentate de către elevii IPLT MihaiStratulat” s. Boșcana, Criuleni, câștigători ai PremiuluipentruPerseverențăla FIRST LEGO LeagueChallenge Moldova 2024.

Locație: cinemateca „Clio”, etaj

15.30-16.00 Vernisajul expoziției temporare Dialogîn spațiu și timp. Expoziție de cultură vestimentarăchineză organizat de Ambasada Republicii PopulareChineze la Chișinău în parteneriat cu Muzeul Naționalde Istorie a Moldovei

Locație: sala nr. 1, parter

16:00-17:00Explorând Istoria cu Tehnologie proiect pentru muzeu cu QR cod, ochelari VR și altetehnologii, prezentate de către elevii IPG „ViorelCantemir” s. Sofia, Drochia, câștigători ai PremiuluipentruStea în devenirela FIRST LEGO LeagueChallenge Moldova 2024

Locație: sala nr. 6 (Roșie), etaj

16:00-17:00 – Concert cameral susținut de eleviiȘcolii de ArteAlexei Stârcea”, conducător artistic: Irina Bogataia

Locație: sala nr.12 (Albastră), etaj

17:00-18:00Note muzicale pe nisipproiectinovativ pentru persoanele cu deficiență de auz(dispozitivulchladni plateși hobby master site) pentru a le ajuta simtămuzica, prezentate de cătreelevii IPLT „Spiru Haret”, câștigători ai PremiuluipentruValorile Fundamentalela FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.

Locație: sala nr. 9 (Bronz), etaj

În curtea muzeului:

13:00-15:00 Evoluția tehnologică în spațiu și timp. Preistoriereconstituim viața cotidiană și aplicămdesene în stil cucutenian cu ajutorul șablonului; zonăfoto
13:00-18:00Evoluția tehnologică în spațiu și timp. Epoca medievală tragerea la tir cu arcul; cortulpârcălabului; miniexpoziție de piese medievale; zonăfoto, scene de luptă din perioada medievală (activitățisusținute de Asociația cluburilor de ReconstrucțieIstorică din RM „Bastion”).
13.00-13.30Vernisajul expoziției temporare „O istorie a celui mai vechi oraș locuit din RomâniaConstanța, organizat de Muzeul de Istorie Națională șiArheologie Constanța (Constanța, România) înparteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei
16.00-17.00Workshop organizat de AmbasadaRepublicii Populare Chineze la Chișinău:
activități interactive: nodul chinezesc, tăierea hârtieichinezești, caligrafie
demonstrații: guzheng (instrument muzical chinezesc), Kung Fu (artă marțială originară din China)
17.00-18.00 Recital de muzică susținut de orchestrade fanfară a Școlii de ArteAlexei Stârcea”, conducătorartistic și dirijor: Mihail Lisii

Ziua Internațională a Muzeelor, instituită de ICOM șisărbătorită anual pe 18 mai, servește drept platformăglobală pentru promovarea rolului muzeelor în schimbulși dezvoltarea culturală. Ediția 2024 are drept scop de a regândi felul în care privim educația și ne imaginămun viitor în care schimbul de cunoștințe transcendebarierele; unde inovația se unește cu tradiția.

așteptăm cu drag la MNIM de Ziua Internațională a Muzeelor!

Parteneri eveniment: Aridon Group, First Lego League Moldova, Muzeul de Istorie Națională șiArheologie din Constanța, Ambasada Chinei înRepublica Moldova, Școala de Arte „Alexei Stârcea”, Asociația cluburilor de Reconstrucție Istorică din RM „Bastion”

Parteneri media: Diez, Locals, TVR Moldova, Călătorii cu Gust, Aquarelle, Aquarelle FM 90.7, Moldova 1

Distribuie articolul: